Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Chystané akce 2012

DOCENDO DISCIMUS

 

Chystané akce 2012

4.12.2012 • Centrum jazykové přípravy Univerzity obrany zve všechny zájemce na přednášku plukovníka Dr. Josefa Ernsta ze Sprachinstitut des Bundesheeres z Vídně na téma "Aspekty historického vývoje české vojenské terminologie."


Středoškolákům, kteří se ještě plně nerozhodli, jakým směrem se bude ubírat jejich vysokoškolské studium, je určen Den otevřených dveří na Univerzitě obrany. Ve čtvrtek 6. prosince 2012 v brněnských kasárnách v ulici Šumavská seznámí Fakulta ekonomiky a managementu a Fakulta vojenských technologií zájemce s nabídkou studia na akademický rok 2013/2014. Dne 6. prosince 2012 otevře dveře středoškolákům a jejich rodičům také Fakulta vojenského zdravotnictví v Hradci Králové.



 

20.11.2012 • Návštěvníci tradičního Dne otevřených dveří Krajského vojenského velitelství v Českých Budějovicích budou mít 28. listopadu 2012 příležitost dozvědět se od zástupců UO podstatné údaje o možnostech studia na Univerzitě obrany. O den později, 29. listopadu 2012 se uskuteční beseda představitele Univerzity obrany se studenty středních škol Pardubického kraje, kterou pořádá ve své budově Úřad práce v Pardubicích, a to ve spolupráci s oddělením náboru Krajského vojenského velitelství Pardubice.

 


Prezentace Univerzity obrany v Gymnáziu Žatec
12.11.2012 • V pondělí 19. listopadu 2012 v době od 13.00 do 16.00 hodin proběhne v Gymnáziu Žatec prezentace možností studia na Univerzitě obrany a následného uplatnění absolventů UO ve vojenské praxi. Akce je určena zejména pro žáky maturitních ročníků středních škol žateckého regionu a pro jejich rodiče. Prezentaci provedou zástupci Univerzity obrany ve spolupráci s velitelstvím 41. mechanizovaného praporu 4. brigády rychlého nasazení v Žatci.


19.10.2012 • Na brněnském výstavišti se ve dnech 30. října až 2. listopadu 2012 uskuteční devatenáctý ročník Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus 2012, kterého se se svojí expozicí účastní také Univerzita obrany. Cílem této rozsáhlé prezentační akce je poskytnout budoucím absolventům středních škol co nejvíce informací o možnostech vysokoškolské přípravy na Univerzitě obrany a představit některé aktivity univerzity.



11.10.2012 • Ve čtvrtek 18. října 2012 v 13.30 hodin se v aule Právnické fakulty Masarykovy univerzity uskuteční slavnostní inaugurace rektora-velitele Univerzity obrany. Od 1. srpna 2012 je rektorem-velitelem Univerzity obrany plukovník prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D., který byl v březnu letošního roku zvolen Akademickým senátem UO za kandidáta na funkci rektora. Po jmenování prezidentem republiky v polovině června se plukovník Bohuslav Přikryl stal rektorem-velitelem Univerzity obrany na funkční období od 1. srpna 2012 do 31. července 2016. 


3.10.2012 • V neděli 28. října 2012 v 10.15 hodin se na Hradčanském náměstí v Praze uskuteční slavnostní vojenská přísaha více než tří set nových studentů Univerzity obrany, kteří po úspěšném ukončení dvouměsíčního základního výcviku ve Vyškově nastoupili ke studiu na naší univerzitě. 


27.9.2012 • Ve čtvrtek 11. října 2012 proběhne na Univerzitě obrany sportovní den rektora. Společné zahájení se uskuteční v 7.30 hodin na stadionu v kasárnách Jana Babáka. Centrum tělesné výchovy a sportu UO připravilo pro účastníky jak soutěžní, tak i nesoutěžní disciplíny. Soutěžit se bude v tenise, badmintonu, squashi, volejbalu smíšených družstev, nohejbalu trojic, malé kopané, florbalu, střelbě z pistole, na veslařském trenažéru a lezeckém trenažéru Jakub.


Nástup příslušníků UO k za​hájení akademického roku​   

25.9.2012 • V úterý 2. října 2012 v 7.30 hodin se uskuteční na nástupišti v kasárnách Šumavská slavnostní nástup všech příslušníků Univerzity obrany při příležitosti státního svátku Den české státnosti a zahájení nového akademického roku na UO. S projevem ke Dni české státnosti a zahájení akademického roku vystoupí rektor - velitel UO plukovník prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D. Přítomni budou také představitelé partnerských občanských sdružení.


Již tento víkend proběhnou dvě významné události, kterých se zúčastní Univerzita obrany. Jedná se o Den vědců, který se uskuteční v sobotu 22. září 2012 na Mendlově náměstí a odstartuje týdenní akci s názvem Festival vědy v Brně. Druhou významnou akcí, jež proběhne ve dnech 22. a 23. září 2012 v Ostravě, bude 12. ročník Dnů NATO a současně 3. ročník Dnů vzdušných sil Armády České republiky na letišti Leoše Janáčka.  


Ve čtvrtek 20. září 2012 proběhne na Univerzitě obrany 4. ročník vědomostně-dovednostní soutěže pro studenty středních škol O pohár rektora Univerzity obrany. Dějištěm letošního ročníku bude opět sportovní areál Univerzity obrany v Pisárkách. Závodit budou tříčlenné hlídky složené ze dvou chlapců a jedné dívky. Jejich úkolem bude absolvovat stanovenou trasu v co nejkratším čase. Na trase bude hlídka plnit jednak branně dovednostní a jednak vědomostní disciplíny. 


V sobotu 8. září a v neděli 9. září 2012 se na letišti v Hradci Králové uskuteční Mezinárodní letecký festival CIAF. Stálicí českého nebe je již devatenáct let. Vzdušné a pozemní síly Armády České republiky se zde představí v letových i pozemních ukázkách společně se zahraničními partnery. Leteckých dnů, nad kterými převzali záštitu ministr obrany Alexandr Vondra a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel, se zúčastní také Univerzita obrany. 


Pod záštitou hejtmana Pardubického kraje proběhne v okolí města Králíky dne 18. srpna 2012 vzpomínková akce „Den Sil podpory Armády České republiky – CIHELNA 2012“. Hlavními pořadateli této akce jsou město Králíky, Síly podpory AČR, Krajské vojenské velitelství Pardubice, Velitelství vojenské policie Olomouc, Vojenské muzeum Králíky - Armyfort, s.r.o., Policie ČR, Celní správa ČR, Vězeňská služba ČR, Klub celníků Orlicko, Východočeský klub celních veteránů, Hasičský záchranný sbor Králíky a Vojensko-historický klub Erika Brno.  



V pátek 27. července 2012 v 8:30 hodin proběhne na nástupišti Univerzity obrany v kasárnách na ulici Šumavská 2 v Brně slavnostní vyřazení absolventů Univerzity obrany. Vyřazení absolventů se řadí k nejvýznamnějším událostem v závěru každého akademického roku na vojenské vysoké škole. Slavnostnímu aktu vyřazení absolventů Univerzity obrany budou přítomni čelní představitelé Ministerstva obrany, Generálního štábu AČR a další významní zástupci resortu obrany a civilní hosté. 


Ve středu 27. června 2012 v 10.00 hodin proběhne ve Sněmovním sále Nové radnice v Brně slavnostní vyřazení absolventů Kurzu Generálního štábu a Kurzu vyšších důstojníků. Kromě zástupců vedení Univerzity obrany se ceremoniálu ukončení studia resortních kurzů zúčastní také náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek, primátor statutárního města Brna Roman Onderka a další představitelé AČR. 

V úterý 26. června 2012 v 7.15 hodin se uskuteční na nástupišti v kasárnách Šumavská slavnostní nástup všech příslušníků Univerzity obrany u příležitosti Dne ozbrojených sil ČR.  S projevem k nadcházejícímu významnému dni pro Armádu České republiky vystoupí rektor UO brigádní generál v záloze profesor Rudolf Urban. 30. červen je spojen s historickou událostí – přísahou vojáků dvou legionářských pluků Čs. brigády před jejich odchodem na frontu v roce 1918 u francouzského městečka Darney a uznáním čs. osvobozeneckého úsilí Francií.     

Je téměř samozřejmostí, že se Univerzita obrany v rámci svých marketingových aktivit podílí na prezentačních akcích pořádaných Armádou České republiky. Jednou, z velice zásadních akcí, je i Den pozemního vojska Bahna 2012, který se blíží mílovými kroky. Letos se odehraje 23. června 2012, tradičně ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy u obce Strašice. Čeká nás již 23. ročník, který bude veřejnosti převážně prezentovat ukázky z každodenního výcviku vojáků. 


Prezident republiky Václav Klaus jmenuje v pondělí 18. června 2012 v 14.00 hodin na Pražském hradě plukovníka prof. Ing. Bohuslava Přikryla, Ph.D., rektorem Univerzity obrany. Slavnostního ceremoniálu se zúčastní stávající rektor Univerzity obrany brigádní generál v záloze prof. Ing. Rudolf Urban, CSc. a předseda Akademického senátu Univerzity obrany plukovník prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. 


V úterý 12. června 2012 zavítá na Univerzitu obrany neobvyklá návštěva složená především z nejlepších absolventů Kurzu generálního štábu ozbrojených sil Saudské Arábie. Delegace bude vedena brigádním generálem Mesfer Swalem Al Ghenem. Do České republiky přijede šestnáctičlenná delegace na pozvání ministra obrany ČR a v rámci svého týdenního pobytu navštíví Ministerstvo obrany ČR, Generální štáb AČR, některé letecké a pozemní základny a Velitelství výcviku – Vojenskou akademii ve Vyškově. 



Ve dnech 9. až 15. června 2012 proběhnou České akademické hry, kterých se zúčastní i sportovci z Univerzity obrany. Jedná se již o 11. ročník, přičemž do Brna se hry vracejí po čtvrté. Nad letošním ročníkem převzalo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek, primátor statutárního města ​Brna Roman Onderka, předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek a rektoři pořádajících vysokých škol, mezi nimiž je také Univerzita obrany.  


V úterý 5. června 2012 se na půdě Univerzity obrany uskuteční slavnostní zahájení zkušebního provozu Aerodynamického tunelu Brno, jehož vybudování zaštítilo sdružení Energoklastr. Tunel bude sloužit jak vědeckému výzkumu univerzity a členům sdružení, tak i potřebám průmyslu nejen jihomoravského regionu. Projekt je spolufinancován z prostředků evropských strukturálních fondů v rámci Operačního programu Podnikání a inovace. 


Zasedání Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR​
Ve čtvrtek 31. května 2012 se od 9.30 hodin uskuteční v prostorách Klubu Univerzity obrany v Šumavské ulici zasedání 16. řádné valné hromady Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (AOBP ČR). Univerzita obrany se tak již poněkolikáté stane z pozice člena této významné instituce hostitelem jedné ze stěžejních akcí AOBP ČR.  Valné hromady se zúčastní na 60 zástupců členských organizací a předpokládá se účast 20 hostů. Mezi nimi by měl být i premiér České republiky RNDr. Petr Nečas.  

V týdnu od 21. do 25. května 2012 pořádá Ministerstvo obrany ČR spolu s třebíčskou radnicí, 22. základnou letectva Náměšť nad Oslavou a Krajským vojenským velitelstvím Jihlava Týden armády v Třebíči. Oficiální zahájení této prezentační akce se usk​uteční v pondělí 21. května ve 14 hodin na Karlově náměstí v Třebíči. Zajímavostí odpoledního programu bude moderovaná přehlídka vojenských uniforem a ukázka bojového umění MUSADO MCS v podání studentů Univerzity obrany. 


Ve čtvrtek 17. května 2012 proběhne na Univerzitě obrany sportovní den rektora. Společné zahájení se uskuteční v 7.30 hodin na stadionu v kasárnách Jana Babáka. Centrum tělesné výchovy a sportu UO připravilo pro účastníky jak soutěžní, tak i nesoutěžní disciplíny. Soutěžit se bude v streetballu, plavání, tenise, plážovém volejbalu, nohejbalu trojic, malé kopané, florbalu, vojenském pětiboji a střelbě z pistole.  


V úterý 15. května 2012 ve 14.30 hodin se na Univerzitě obrany uskuteční vernisáž výstavy s výmluvným názvem Dum Spiro Spero (Dokud dýchám, doufám), která dokumentuje historii a současnost 601. skupiny speciálních sil generála Moravce z Prostějova včetně jejího nasazení v zahraničních misích. Výstava v Brně se koná pod záštitou ředitele Vojenského zpravodajství generálporučíka Ing. Ondreje Páleníka, MBA a vernisáže se zúčastní velitel 601. skupiny plukovník Ing. Karel Řehka.  


V sobotu 12. května 2012 se v okolí Moravského krasu uskuteční 2. vojenský pochod Jedovnice, který pořádá Sdružení absolventů vojenských škol. Pochod se uskuteční v délce 32 nebo 40 kilometrů, a to v kategoriích For Fun (běžný účastník pro zábavu) a Sportsman (běžec, který se chce umístit na výsledkové listině). Pochodu se zúčastní jak​ vojáci, tak i civilisté. Spolupořadatelem 2. vojenského pochodu Jedovnice, nad kterým převzal záštitu 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Miroslav Žižka, je Univerzita obrany. 


Cambridge University Press ve spolupráci s Centrem jazykové přípravy UO a Katedrou letectva FVT pořádají ve čtvrtek 10. května 2012 v 14.00 hodin na Univerzitě obrany seminář o jazykových požadavcích ICAO a prezentaci nejnovější učebnice letecké angličtiny. Seminář povede Phillip Shawcross, prezident INTERNATIONAL CIVIL AVIATION ENGLISH ASSOCIATION. Seminář je vhodný především pro vyučující letecké AJ, ale i pro stávající piloty, kteří si chtějí svoji leteckou AJ udržet, popř. zlepšit na ICAO 4/5. Kontaktní osoba: Mgr. Lenka Slunečková, tel.: 973 443 725, email: lenka.sluneckova@unob.cz​  


Nástup příslušníků UO při příleži​tosti Dne vítězství   
Ve středu 2. května 2012 v 7.15 hodin se uskuteční na nástupišti v kasárnách Šumavská slavnostní nástup všech příslušníků Univerzity obrany u příležitosti 67. výročí Dne vítězství.  Přesně před tolika lety skončila v Evropě druhá světová válka. Tento dosud největší konflikt v dějinách byl definitivě zastaven aktem bezvýhradné kapitulace hitlerovského Německa 8. května 1945. S projevem ke Dni vítězství vystoupí rektor UO profesor Rudolf Urban. Přítomni budou také srbští studenti, kteří budou pobývat na návštěvě Univerzity obrany.

Dne 22. dubna 2012 začíná mezinárodní logistické cvičení FOURLOG 2012. Jedná se o společné cvičení vybraných studentů vojenských vysokých škol České republiky, Rakouska a Maďarska. Univerzita obrany vysílá na cvičení vojenské studenty třetího ročníku bakalářského studia studijních oborů Logistika, Služby logistiky a Ekonomika vojenské dopravy, které spadají do odborné gesce Katedry logistiky Fakulty ekonomiky a managementu. 

Centrum jazykové přípravy ve spolupráci s Fakultou ekonomiky a managementu zve všechny zájemce na druhou ze série tří přednášek zaměřených na interkulturní rozdíly v profesním prostředí. Přednáška se koná 23. dubna 2012 v 9.50 – 11.20 hodin v posluchárně Kounicova 44/229. Přednáška bude v českém jazyce. 


Dne 23. dubna 2012 se v areálu kasáren Šumavská Univerzity obrany uskuteční prezentace 4. brigády rychlého nasazení (4. brn). Cílem akce je seznámit studenty a příslušníky stálého stavu Univerzity obrany s aktuální strukturou a úkoly brig​ády a jednotlivých praporů a podnítit zájem absolventů Univerzity obrany o službu u jednotek brigády. 


Ve dnech 15. až 21. dubna 2012 se uskuteční dvoustranné česko-slovinské cvičení, resp. kurz Březina 2012. Kurzu se bude účastnit 24 kadetů z Centra vojenských škol v Mariboru a 20 studentů Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany. Garantem výcvikového kurzu je Katedra vojenského managementu a taktiky.  


Ve čtvrtek 29. března 2012 proběhnou na Univerzitě obrany promoce absolventů doktorských​ studijních programů Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií. Vysokoškolský diplom od děkanů obou brněnských fakult obdrží celkem 26 úspěšných absolventů doktorských studijních programů.   


Vernisáž výstavy o krajanech v USA a vojenském exilu

Ve středu dne 28. března ve 14.30 se uskuteční ve foyeru budovy Fakulty ekonomiky a managementu UO Kounicova 44 vernisáž výstavy Krajané v USA a vojenský exil pro obnovu demokracie v Československu. Výstava je rozdělena na čtyři části. První ukazuje perzekuci vojáků po únoru 1948, další část přináší fakta o sledování exulantů československými tajnými službami v zahraničí. Třetí část je věnována reakci krajanů v USA na únor 1948 v Československu a konstituování boje proti komunistickému režimu až do roku 1989. Závěrečná část výstavy ukazuje souvislosti vzniku Svazu československých důstojníků v exilu a jeho úsilí v zápase o obnovu demokracie v Československu.


Centrum jazykové přípravy Univerzity obrany ve spolupráci s Fakultou ekonomiky a managementu UO zve všechny zájemce na první ze série tří přednášek zaměřených na interkulturní rozdíly v profesním prostředí. První přednáška se koná 12. března 2012 v 9.50 až 11.20 hodin v posluchárně Kounicova 44/229. Přednáška bude v českém jazyce.    


Shromáždění u příležitosti výročí vstupu ČR do NATO

Ve čtvrtek 8. března 2012 ve 14.00 hodin se uskuteční slavnostní shromáždění příslušníků Univerzity obrany u příležitosti 13. výročí Dne přístupu České republiky k Severoatlantické smlouvě. Akademická obec UO a představitelé partnerských občanských sdružení si tak připomenou tento významný den ČR a její armády. V programu akce je také vystoupení náčelníka 7. polní nemocnice AČR podplukovníka MUDr. Michala Plodra, Ph.D., o působení českého 3. polního chirurgického týmu v sestavě francouzské vojenské nemocnice v afghánském Kábulu, a to od října 2011 do ledna 2012. 

 

Ve středu 7. března 2012 se pod záštitou děkana FEM plukovníka Ing. Vladana Holcnera, Ph.D., uskuteční na Univerzitě obrany 7. ročník mezinárodní doktorandské konference s názvem Nové přístupy k zajištění bezpečnosti státu. Konference, jejímž cílem je prezentovat výsledky vědecké práce studentů doktorského studia, bude v letošním roce zahájena přednáškou Michela Hermana, ředitele úřadu finanční kontroly NATO, na téma Finanční management NATO. Konference se zúčastní přes 30 studentů s příspěvky ve dvou samostatných sekcích zaměřených na veřejné finance a ekonomiku a na bezpečnost a obranu. 


Setkání pracovní skupiny NATO RTG SAS-098

Univerzita obrany v Brně bude 21. února 2012 hostit vůbec první reálné setkání pracovní skupiny NATO RTG SAS-098. Jedná se o nově založenou pracovní skupinu, schválenou v závěrech sofijského setkání Rady pro výzkum a technologie NATO dne 28. září 2011. Úkolem skupiny je rozvoj výzkumu operačního umění a příprava obsahu základního operačního kurzu.​  

  

V rámci doprovodného programu výstavy brněnských vysokých škol „Labyrint poznání“ vás Technické muzeum v Brně, Univerzita obrany Brno a Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod zvou na veřejnou prezentaci nové útočné pušky CZ 805 BREN a dalších zbraní z produkce České zbrojovky. Zbraně právě zaváděné v Armádě ČR si můžete prohlédnout v sobotu 18. února 2012 v době od 10.00 do 17.00 hodin v prostorách Technického muzea v Brně na Purkyňově ulici 105 v Králově Poli.   

Dne 27. 1. 2012 v 15:50 proběhne na programu ČT1 v pořadu Živě na jedničce beseda k letošnímu ročníku Winter survivalu. Besedovat budou hlavní rozhodčí závodu pplk. Ing. M​gr. David Ullrich, Ph.D. a člen závodního družstva Univerzity obrany rtn. Bc. Daniel Buršík.

Ve čtvrtek 26. ledna 2012 se na Univerzitě obrany uskuteční slavnostní vyřazení účastníků resortního kariérového Kurzu vyšších důstojníků, který organizuje Katedra celoživotního vzdělávání Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany. Kurz, jehož absolutorium představuje významný stupeň v systému přípravy profesionálního vojáka, probíhá od 19. 9. 2011 do 26. 1. 2012. Ukončí ho 28 absolventů, mezi nimiž je také jedna žena.    


Stalo se již pravidlem, že na začátku nového roku pořádá Univerzita obrany v rámci náborových aktivit ke studiu prezentační akci v některém z krajských měst. Tentokrát proběhne tato marketingová aktivita ve dnech 16. až 21. ledna 2012 v nákupním a zábavním centru Avion Shopping Park Ostrava ve spolupráci s Krajským vojenským velitelstvím v Ostravě. Prezentační akce s názvem „Armáda Ostravě!!!“ pak vyvrcholí bohatým programem s atraktivními ukázkami v sobotu 21. ledna 2012.  

  
Dny otevřených dveří na Univerzitě obrany

Zájemci o vysokoškolské studium na Univerzitě obrany budou mít výbornou možnost získat co nejvíce informací na Dnech otevřených dveří jednotlivých fakult. Ve čtvrtek 12. ledna 2012 v Brně se uskuteční Den otevřených dveří Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií. O dva dny později, a to 14. ledna 2012 proběhne Den otevřených dveří Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Návštěvníci Dnů otevřených dveří se budou moci seznámit s nabídkou vojenského a civilního studia na akademický rok 2012/2013.

 


Archív chystaných akcí:  


  • Chystané akce - 2012
  • Chystané akce - 2011 
  • Chystané akce - 2010​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme