Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Francouzský velvyslanec přednášel na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Francouzský velvyslanec přednášel na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 636

20. 2. 2020 • Další z řady osobností, které vystoupily s přednáškou před posluchači Kurzů Generálního štábu a před vedoucími pracovníky Univerzity obrany, se v úterý odpoledne stal velvyslanec Francouzské republiky J.E. Roland Galharague. Během návštěvy vojenské vysoké školy jej doprovázel přidělenec obrany Francie podplukovník Daniel Kopecky.

Ještě před samotnou přednáškou se francouzský velvyslanec setkal s vedoucími představiteli Univerzity obrany a po krátké prezentaci s nimi probíral otázky spolupráce v oblasti vojenského školství. Zmíněna byla mimo jiné účast brněnských studentů na kurzech přežití, které se každoročně konají ve Francouzské Guyaně.

Během následné přednášky zasedli v auditoriu posluchači Kurzů Generálního štábu, které probíhají na Univerzitě obrany a jejichž garantem je Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií, a spolu s nimi příslušníci vedení Univerzity obrany. Francouzský velvyslanec předestřel svůj pohled na současnou bezpečnostní situaci. Nejprve na několika příkladech, mezi něž zařadil i mezinárodní terorismus, doložil její nepříznivý stav, zároveň však nastínil cesty, jak na něj reagovat. Kromě utužení aliančních svazků zmínil především nezbytnost investic. „Pokud nebudeme investovat do obrany, nebudeme pány svého osudu,“ uvedl Roland Galharague.

Francouzský velvyslanec svým vystoupením na vojenské vysoké škole navázal na přednášky, které zde v předchozím týdnu pronesli bývalý NGŠ a předseda Vojenského výboru NATO armádní generál v zál. Petr Pavel a zástupce velitele Mnohonárodní divize Severovýchod, Elblag v Polsku brigádní generál Karel Řehka.

 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa