Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Generálové přednášeli na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Generálové přednášeli na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 909

12. 2. 2020 • Jeden současný a jeden bývalý příslušník vrcholného vedení Armády ČR a mezinárodních struktur NATO se v pondělí a v úterý podělili o své poznatky z oblasti strategického leadershipu a komunikace nejen s posluchači Kurzů Generálního štábu, ale i s příslušníky vedení UO a akademickými pracovníky školy. Prvním z přednášejících byl zástupce velitele Mnohonárodní divize Severovýchod, Elblag v Polsku brigádní generál Karel Řehka a druhým pak v úterý dopoledne bývalý NGŠ a předseda Vojenského výboru NATO armádní generál v zál. Petr Pavel.

Předtím, než se brigádní generál Karel Řehka stal velitelem Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu, sloužil jako ředitel Ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany ČR. „Vstup do oblasti leadershipu jsem absolvoval v roce 1996 na Královské vojenské akademii v Sandhurstu ve Velké Británii, která se tomuto oboru věnuje na taktické úrovni. Od té doby se s leadershipem setkávám denně, stejně jako vy,“ uvedl generál Řehka v úvodu svého vystoupení. Poté prezentoval různé teorie a definice strategického leadershipu, ale objasňoval také souvislosti vedoucí k naplňování poslání lídrů. Posluchačům prezentoval i své pohledy na oblasti vedení a řízení kolektivů jak z pozice strategické, tak i z pozice taktické úrovně. Přednáška byla vhodně podložena praktickými zkušenostmi z jeho působní nejen ve vrcholných pozicích, ale i zkušeností získaných v rámci vojenské kariéry.

Armádní generál v zál. Petr Pavel se ve své přednášce a v následné diskusi s posluchači kurzů vrátil k poznatkům, které v oblasti strategického myšlení a komunikace získal ve funkcích náčelníka Generálního štábu AČR a předsedy Vojenského výboru NATO. „V současné době se hodně vytratila objektivita, kterou nahradily emoce,“ popsal generál Pavel jeden z významných rysů současnosti a doložil to na několika příkladech strategické komunikace na úrovni vedení aliance. Okruh dotazů pokládaných posluchači byl velice pestrý a zahrnoval různá témata počínaje praktickým fungováním v rámci nejvyšší vojenské pozice v NATO až po vojensko-politická témata globálního charakteru.

Přednášky významných osobností na jediné vojenské vysoké škole v ČR pro akademické pracovníky, studenty i posluchače kariérových kurzů budou dále pokračovat. Již 18. února bude na univerzitě přednášet na téma evropské bezpečnosti francouzský velvyslanec v ČR Roland Galharague.

 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa