Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie

DOCENDO DISCIMUS

 

Vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie

Dne 15. prosince 2012 vyšla internetová verze druhého letošního čísla časopisu Obrana a strategie, periodika Univerzity obrany.

Jaké příspěvky aktuální číslo přináší? Petr Vilímek ve svém článku kriticky analyzuje postup naplňování francouzské Bílé knihy a soustřeďuje se v něm především na oblast financování modernizačních programů francouzských ozbrojených sil v časech překonávání ekonomické krize. Odbornou debatu určitě rozvíří provokativní text Zdeňka Kříže, který se vrací ke kampani Severoatlantické aliance v Libyi a hájí tezi, že NATO v operaci Unified Protector překročilo mandát udělený Radou bezpečnosti OSN tím, že poskytovalo podporu jedné straně konfliktu za účelem svržení legálního režimu. Trojici článků uzavírá příspěvek Jany Urbanovské, který se detailněji věnuje tématu možné konceptualizace udržování míru OSN coby mezinárodního režimu.

Do Volné tribuny byly zařazeny dva texty. V prvním z nich se Josef Kraus zabývá rolí Íránu v současném Afghánistánu a představuje tak méně známou úlohu a vliv této regionální mocnosti ve fázi postkonfliktní stabilizace jednoho z neuralgických bodů současného světa. Ve druhém příspěvku Jana Kostrounová analyzuje současný vývoj především v severoafrických zemích po skončení Arabského jara a hledá odpověď na otázku, zda svržení autokratických režimů neotevřelo cestu nové vlně islamizace tohoto regionu.

Samozřejmou součástí čísla jsou také recenze odborných publikací a rovněž další informace, z nichž za pozornost stojí především sdělení o založení a budování Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií na Univerzitě obrany v Brně.

Kompletní obsah čísla najdete na adrese: www.defenceandstrategy.eu.



Výzva pro autory:

Časopis Obrana a strategie uvítá do připravovaného čísla 1/2013, které vyjde 15. června 2013, příspěvky vztahující se k následujícím tématům:

  • Perspektivy vývoje v Afghánistánu,
  • 20 let od vzniku Armády České republiky,
  • 20 let samostatné bezpečnostní a obranné politiky České republiky.

Přijímány jsou rovněž texty zpracované na jiná témata, musí však korespondovat s profilem časopisu a splňovat požadovaná formální kritéria. Příspěvky je možné zasílat nejpozději do termínu uzávěrky, tj. do 31. března 2013, na e-mail oas@unob.cz.

Časopis je zařazen do světově uznávané databáze ERIH (European Reference Index for the Humanities). Články publikované v časopise Obrana a strategie lze vykázat v Rejstříku informací o výsledcích (RIV) v kategorii Jneimp s ohodnocením 10 bodů!


Autor: Libor Frank​​​​

​​Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme