Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO se učili o bezpečnostní politice Evropské unie

DOCENDO DISCIMUS

 

Studenti UO se učili o bezpečnostní politice Evropské unie

14.12.2012 • Čtyři studenti magisterského studia Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany se od minulého pondělí účastnili mezinárodního semináře k CSDP (Common Security Defence Policy) na rakouské Akademii Marie Terezie ve Vienner Neustadtu.  Cílem týdenního semináře bylo proniknout do chodu, principů a fungování bezpečnosti a obrany Evropské unie.

Celý modul byl koncipován pro studenty-kadety a mladé důstojníky z vojenských školících institutů převážně z Evropy. Přítomni byli i tři studenti ze Spojených Států Amerických. Celkem se semináře zúčastnilo kolem 80 kadetů z 9 zemí světa, Rakouska, Polska, Francie, České republiky, Itálie, Estonska, Rumunska, Litvy a USA. V pondělí 3. prosince jsme byli rozděleni do osmi syndikátů tak, aby pokud možno nebyli dva kadeti stejné národnosti v syndikátu spolu a museli jsme vzájemně komunikovat pouze v anglickém jazyce. Čekal nás také vstupní test.

První den se nesl v duchu poznávání historie, přítomnosti a hlavních úkolů bezpečnostní politiky EU. Večer bylo rakouskými studenty připraveno uvítací setkání v jejich studentském klubu, kde ve středu slavili i přijetí nových studentů do prvního ročníku akademie. Následující den jsme si všichni poslechli v hodinové prezentaci zkušenosti podplukovníka Jaroslava Průchy (UO Brno) z největší operace EU v africkém Čadu. Další práce už byla na nás. V mezinárodních syndikátech jsme nastudovali kooperaci Evropské unie s Organizací spojených národů a Severoatlantickou aliancí a přednášeli to ostatním skupinám. Ve středu byly na pořadu dne mise Evropské unie a Lisabonská smlouva. V odpoledních hodinách proběhla exkurze do sídla Organizace spojených národů ve Vídni a měli jsme možnost zjistit, jak se staví OSN ke vztahu a spolupráci s Evropskou unií.

Čtvrteční dopoledne se syndikáty věnovaly otázkám humanitárního práva a evropské bezpečnostní strategii. Poslední den jsme byli seznámeni s možnostmi vzdělávání mladých důstojníků a to nejen v programu Erasmus a s možnostmi rozvoje CSDP. Poslední den jsme museli projít konečným testem a vyhodnotili jsme celkový průběh semináře.

Následovala závěrečná ceremonie, kde jsme se všichni shodli, že nejvíce zkušeností a zážitků si odneseme ze spolupráce se studenty z cizích států a z komunikace na politická témata v anglickém jazyce.


Autor:  Markéta Pilná​​

​​Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme