Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
O profesi vojáka je zájem – středoškoláci se hlásí na Univerzitu obrany

DOCENDO DISCIMUS

 

O profesi vojáka je zájem – středoškoláci se hlásí na Univerzitu obrany

7.12.2012 • O tom, že o profesi vojáka je zájem, svědčil Den otevřených dveří na Univerzitě obrany ve čtvrtek 6. prosince tohoto roku. Bránou brněnských kasáren v Šumavské ulici prošlo kolem pětistovky středoškoláků uvažujících o budoucí vojenské kariéře.

Rozhodnutí uchazeči o studium na Univerzitě obrany měli možnost podání přihlášky přímo na místě. S jejím vyplněním jim pomáhali pracovníci studijních referátů fakult a příslušníci oddělení náboru krajských vojenských velitelství z Brna, Olomouce, Zlína a Jihlavy pak s uchazeči zahájili úkony nutné k jejich povolání do služebního poměru vojáka z povolání. Minulý rok se takto ke studiu na univerzitě přihlásila více než stovka uchazečů a i letos byl zájem o vyplnění přihlášky podobný.

Dalibor Daříček se například pro studium na Univerzitě obrany rozhodl už loni. Důležitou úlohu při výběru této školy podle něj hrála jistota vojenské kariéry. „Mám zájem o techniku a letectví – volba proto padla na leteckou a raketovou techniku,“ říká student z Ostravy, který na Den otevřených dveří do Brna přijel s  trojicí spolužáků a právě vyplňoval elektronickou přihlášku ke studiu. Dalším krokem po vyplnění přihlášky pak byly administrativní záležitosti související s vojenským povoláním. K tomu Daliborovi Daříčkovi pomáhal profesními poradce z Krajského vojenského velitelství Brno praporčík Petr Hájek, který si myslí, že tato služba ušetří uchazečům o vojenské studium drahocenný čas. „Navíc zde dostanou komplexní servis a odborné poradenství,“ říká.

Podrobnější informace o studiu na Fakultě vojenských technologií a Fakultě ekonomiky a managementu poskytovali ve třech bězích představitelé obou zmíněných fakult, vedoucí kateder profilových odborností, personalisté a zástupci odborných center. Šlo o základní informace o otevíraných studijních programech a oborech, přijímacím řízení, průběhu studia, uplatnění absolventů, zabezpečení studentů vojenského i civilního studia, jazykové a tělesné přípravě apod.

Vyslechnout si je přišla také pětice středoškoláků z Vyškova. Všichni studují na Gymnáziu, Střední odborné škole zdravotnické a zemědělsko-ekonomické, která vznikla, jak řekli, sloučením tří škol letos v září. Jeden z nich, Tomáš Heimerle, by se chtěl stát studentem letového provozu, anebo řízení letového provozu, bral by také studium raketové a letecké techniky. „První informace o studiu na Univerzitě obrany mám tady od svého spolužáka Zdeňka Vašíčka, který o této možnosti hovořil už od sedmé třídy. „Vždy jsme měli k vojenství blízko, už jako malý kluk jsem si hrával na vojáky a vždy se mi líbili uniformy,“ uvedl Zdeněk Vašíček, který se zrovna chystal navštívit prezentaci Fakulty vojenských technologií.

Zpestřením nabídky studia na brněnských fakultách Univerzity obrany byl akční doprovodný program, v němž předvedli bojové ukázky studenti ze skupiny COMMANDOS a MUSADO MCS, doprovázený vtipným komentářem, za což aktéři sklidili hlasitý potlesk. Pochvalu mnohých účastníků si vysloužil také pravý vojenský guláš, který spolu s horkým čajem zpříjemnil předvánoční atmosféru plnou sněhových vloček. 

Ve stejný den otevřela dveře středoškolákům a jejich rodičům také Fakulta vojenského zdravotnictví v Hradci Králové, která rovněž jako obě brněnské fakulty představila možnosti studia na akademický rok 2013/2014.

 

Autor: Zdeňka Dubová​​

​​Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme