Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zástupci Univerzity obrany na pietním shromáždění v Kounicových kolejích

DOCENDO DISCIMUS

 

Zástupci Univerzity obrany na pietním shromáždění v Kounicových kolejích

15.11.2012 • Ve čtvrtek 15. listopadu 2012 se v brněnských Kounicových kolejích uskutečnilo pietní shromáždění k uctění památky nacistických obětí z událostí 17. listopadu 1939, kdy v Protektorátu Čechy a Morava došlo k uzavření všech českých vysokých škol a následné perzekuci a popravám mnoha českých vysokoškolských učitelů i studentů.

Toto pietní shromáždění již tradičně organizoval Městský výbor Českého svazu bojovníků za svobodu v Brně a jeho Historicko-dokumentační komise ve spolupráci s Univerzitou obrany a Masarykovou univerzitou. 

​​ ​​Účastníci pietního shromáždění Studenti Univerzity obrany a Masarykovy univerzity spolu s předsedkyní MěV Českého svazu bojovníků za svobodu v Brně Irenou Matyáškovou položili věneček na popravišti Na písečku

Účastníci pietního shromáždění položením květin k památníku popravených obětí v období Protektorátu uctili památku všech obětí z doby nacistické okupace Československa, kdy Kounicovy koleje v Brně sloužily jako pověstná nacistická mučírna a věznice. Poté shromáždění pokračovalo v Pamětní síni Kounicových kolejí, kde na úvod předsedkyně MěV Českého svazu bojovníků za svobodu v Brně Irena Matyášková předala zástupci Univerzity obrany podplukovníku Vladimíru Šidlovi symbolický klíč od Kounicových kolejí - jako ocenění velice dobré vzájemné spolupráce.

​​Detail symbolického klíče od Kounicových kolejí, který obdržela Univerzita obrany ​​Irena Matyášková předala zástupci Univerzity obrany podplukovníku Vladimíru Šidlovi jako ocenění dobré vzájemné spolupráce symbolický klíč od Kounicových kolejí V  Pamětní síni Kounicových kolejí bylo plno

Se svým projevem vystoupil vzácný host – předseda ÚV Českého svazu bojovníků za svobodu plukovník ve. výsl. Ing. Jaroslav Vodička a také historik PhDr. Jiří Jaroš. Oba shodně ve svých projevech uvedli, že výročí 17. listopadu je jako reakce na tragické události v českých zemích v roce 1939 již od roku 1941 celosvětově zavedeno jako Mezinárodní den studentstva. Česká republika však již několik let připomínku těchto událostí soustavně vytěsňuje z paměti dnešních generací a nahrazuje jej naopak připomínkou událostí 17. listopadu roku 1989 jako začátku tzv. sametové revoluce. Z tohoto důvodu tak byl v naší zemi právě 17. listopad jako svátek Mezinárodního dne studentstva nahrazen státním svátkem - Bojem za svobodu a demokracii!

Závěr pietního shromáždění v brněnských Kounicových kolejích již tradičně patřil názorům a osobním vzpomínkám přítomných účastníků i pamětníků pohnutých událostí z doby nacistické okupace Československa.

 

Autor: Mgr. Jan Jandl, historik, předseda Historicko-dokumentační komise MěV ČSBS v Brně, foto: Zdeňka Dubová​

​​Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme