Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pietní shromáždění ke Dni válečných veteránů v Brně

DOCENDO DISCIMUS

 

Pietní shromáždění ke Dni válečných veteránů v Brně

11.11.2012 • V neděli 11. listopadu 2012 v 11 hodin se na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně uskutečnilo tradiční pietní shromáždění u příležitosti celosvětového Dne válečných veteránů. Přesně v tento den a hodinu před čtyřiadevadesáti lety zadunělo ve francouzském Compiegne sto jedna dělostřeleckých salv na znamení příměří a ukončení první světové války. Války, pro kterou historie našla přívlastek Velká. Její konec se záhy stal inspirací i pro oslavy Dne veteránů.

Pozvání velitele posádky Brno a zástupce rektora Univerzity obrany plukovníka gšt. Ing. Josefa Trojana k účasti na pietním aktu přijali zástupci Magistrátu města Brna, úřadů městských částí, partnerských občanských sdružení, velitelé útvarů a zařízení posádky Brno a další hosté. Nechyběla ani nastoupená jednotka studentů Univerzity obrany.

Pomník popravených členů odboje na Ústředním hřbitově v Brně Pietní akt ke Dni válečných veteránů na čestném pohřebišti

Plukovník gšt. Josef Trojan ve svém úvodním projevu zmínil ztráty mnoha milionů lidských životů v první světové válce, nevídané materiální škody a nezměrné strádání civilního obyvatelstva v té době. Připomněl také důležitou roli Československých legií, příslušníků zahraničního a domácího odboje v období 2. světové války, československých vlastenců, kteří projevovali hrdinství a lásku k vlasti.

Položení věnců a kytic k pomníku popravených hrdinů odboje Slavnostní vzpomínkový akt byl zakončen tóny české státní hymny

„Dni válečných veteránů však nenáleží jen vzpomínkový, historizující rámec. Neboť veteránem není pouze ten, kdo prokázal svoji čest, odvahu a vlastenectví v dávné minulosti, ale také ten, kdo neváhá ani dnes hájit hodnoty euroatlantické kultury a civilizace. Ti, kteří jsou dnes v Armádě České republiky příkladem dokonalého vojenského profesionála, mají ve svých předchůdcích slavné a následováníhodné vzory,“ řekl závěrem svého projevu plukovník gšt. Trojan.
Slavnostní vzpomínkový akt na ústředním hřbitově byl završen položením věnců a kytic zúčastněných delegací k pomníku popravených hrdinů a tóny české státní hymny.

 

 Rozkaz ministra obrany ke Dni válečných veteránů

 

Autor: Pavel Pazdera​

​​Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme