Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příslušníci Univerzity obrany obdrželi resortní vyznamenání

DOCENDO DISCIMUS

 

Příslušníci Univerzity obrany obdrželi resortní vyznamenání

30.10.2012 • U příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu uděloval ministr obrany Alexandr Vondra 26. října 2012 nejvyšší resortní vyznamenání. V prostorách Vojenského historického ústavu byli oceněni příslušníci resortu obrany, váleční veteráni, bojovníci proti komunismu a další významné osobnosti. Slavnostnímu ceremoniálu přihlíželi vrcholní představitelé ministerstva obrany a velení armády, mezi hosty nechyběl také rektor-velitel Univerzity obrany plukovník profesor Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D.

Mezi vyznamenanými byl také zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Ing. Josef Trojan, který obdržel Záslužný kříž ministra obrany ČR III. stupně.  „Velice si tohoto vyznamenání, které jsem obdržel z rukou ministra obrany, vážím. Je to ocenění nejenom mé dlouholeté činnosti ve prospěch ozbrojených sil, ale i práce mých spolupracovníků, bez kterých se nelze obejít při plnění náročných úkolů,“ řekl plukovník Trojan.

„Jsou mezi vámi vojáci i civilisté, ale všichni máte jedno společné − jste výjimeční lidé. Jak svými osobními kvalitami, tak profesionálností ve svém oboru,“ řekl v projevu Alexandr Vondra. Oceněné podle jeho slov spojuje touha po poznání a odvaha dosáhnout zdánlivě nemožného, mají charisma originality a jedinečnosti, jež vyzařuje i mimo hranice jejich profese. Ministr obrany vzpomněl ty, kteří bojovali na obou frontách druhé světové války i hrdiny boje proti komunismu. Tam, kde se kdysi totalita rozhodla zrušit mravnost a dějiny, jste slovem i zbraní bojovali za novou naději,“ uvedl ministr. Současní vojáci pak podle něj šíří ve světě dobré jméno Armády České republiky a zakládají její nové tradice.

Celkem udělil ministr obrany 48 ocenění – 9 vyznamenání Zlaté lípy MO, 10 Křížů obrany státu MO a 29 Záslužných křížů MO I., II. a III. stupně. Vždycky si nechám poradit od odborníků Vojenského historického ústavu a hledáme takovou kombinaci, která by spojovala dávnou minulost s přítomností a aby měla i apel do budoucnosti, aby byla vyvážená,“ vysvětlil způsoby volby ministr obrany Vondra.

U příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu uděloval vyznamenání také náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Petr Pavel a to v pondělí 29. října 2012. Z jeho rukou si převzali Čestný odznak AČR za zásluhy III. stupně příslušníci Univerzity obrany podplukovníci Ing. Miloš Škoda a Ing. Pavel Větrovský za příkladnou práci. „Vnímám to jako ocenění mé práce na velitelských a štábních funkcích za dvaatřicetileté působení v Armádě České republiky a současně jako závazek pro plnění dalších náročných úkolů,“ řekl podplukovník Větrovský.

Náčelník GŠ v tento den rovněž jmenoval do nejvyšší důstojnické hodnosti devět podplukovníků (více na www.army.cz).


Autor: Zdeňka Dubová​, foto: army.cz

​ 

​​Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme