Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Hradě přísahali noví studenti Univerzity obrany

DOCENDO DISCIMUS

 

Na Hradě přísahali noví studenti Univerzity obrany

29.10.2012 • Za přítomnosti prezidenta republiky, ministra obrany, náčelníka Generálního štábu AČR, rektora-velitele Univerzity obrany a dalších vysokých státních a armádních představitelů se v neděli 28. října na Hradčanském náměstí uskutečnila slavnostní přísaha vojáků Armády ČR.

Věrnost České republice přísahalo 446 nových vojáků – 299 studentů prvního ročníku Univerzity obrany a vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a 147 dalších nových příslušníků AČR, kteří právě nyní absolvují základní výcvik ve Vojenské akademii ve Vyškově. Mezi „nováčky z Vyškova“ byla i šestice úspěšných českých sportovců – příslušníků Armádního sportovního centra Dukla – Pavel Maslák, Jakub Holuba, Jaroslav Radoň, Filip Dvořák, Lukáš Trefil a Josef Dostál.

Prezident republiky Václav Klaus v projevu připomněl vojáky, kteří bojovali na frontách první i druhé světové války. „Všichni tito vaši předchůdci také skládali vojenskou přísahu a tento akt nebrali jen jako nutnou formalitu – považovali ji za veřejné vyjádření svého osobního přesvědčení a odhodlání bojovat za svobodu, demokracii a suverenitu naší země. Tento jejich dosud živý odkaz si v průběhu vojenské služby neustále připomínejte i vy,“ vyzval nové příslušníky AČR. „Cením si toho, že jste na sebe dobrovolně převzali závazek svědomitě, statečně i ukázněně plnit své povinnosti, bránit svou vlast a napomáhat k ochraně jejích zájmů. Jednejte tak nejen v rámci svého budoucího zaměstnání, ale i v běžném, každodenním životě,“ řekl na závěr Václav Klaus.

Od nových vojáků ministr obrany Alexandr Vondra očekává, že jejich působení v AČR bude v zájmu resortu obrany i jejich osobních aspirací a cílů. Vojenská přísaha je podle něj základním kamenem každé vojenské kariéry, i té nejvyšší. Má výrazný morální rozměr, zavazuje i motivuje. „Přeji vám, aby vaše energie i elán brzy přinesly patřičné výsledky. Jste zárukou toho, že naše armáda bude i v příštích letech a desetiletích spolehlivou záštitou naší státní suverenity a bezpečnosti,“ uvedl.

Z celkových 446 vojáků bylo 53 žen. Zatímco dřív ženy působily především v administrativě, zdravotnické službě případně logistice, dnes slouží napříč všemi armádními funkcemi. „Máme ženy i u bojových útvarů nebo u letectva. Máme například pilotku vrtulníku, která sloužila v Afghánistánu, pilotku proudového i dopravního letounu,“ vysvětlil náčelník generálního štábu generálporučík Petr Pavel s tím, ženy v armádě slouží nejen v řadě různých funkcí, ale také v celém spektru hodností.​


Video: Přísaha vojáků na Hradčanském náměstí​


Autor: Olga Haladová, army.cz​

​​Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme