Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nebe nad Hradcem Králové patřilo letadlům

DOCENDO DISCIMUS

 

Nebe nad Hradcem Králové patřilo letadlům

Devatenáctý ročník dvoudenní mezinárodní letecké přehlídky CIAF 2012 proběhl o minulém víkendu na bývalém vojenském letišti v Hradci Králové – Věkoších. Organizátoři letos vsadili zejména na atraktivní skupinové ukázky. V rámci Armády České republiky se prezentovala také Univerzita obrany, a to svojí studijní nabídkou na akademický rok 2013/2014.

Vzdušné síly AČR jako hlavní reprezentant pořádající země odstartovaly přehlídku průlety letounů JAS-39 Gripen a L-159 ALCA. V sólových vystoupeních vzlétl například slovenský MiG-29 nebo belgická F-16. V rámci divácky atraktivních skupinových vystoupení se předvedlo hned šest akrobatických skupin. V hradecké premiéře vzlétla například chorvatská skupina Krila Oluje se sedmi vrtulovými stroji Pilatus, nechyběl francouzský Breitling Jet Team na sedmi letounech L-39 Albatros nebo další tradiční hosté, polští Orlíci na sedmi PZL-130 Orlik.

„Velmi náročné a přesné sestavy, které tyto skupiny předvedly, vyžadují nespočet hodin nácviků. Třeba Jacques Bothelin, vedoucí Breitling Jet Teamu, má nalétáno přes 10 500 hodin. Letecká akrobacie je vrchol pilotáže a vzájemné důvěry mezi vystupujícími piloty,“ uvedl ředitel přehlídky Aleš Cabicar.

„Zapojení Armády České republiky je symbolickým poděkováním všech vojenských profesionálů za podporu a zájem veřejnosti,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel při zahajovacím ceremoniálu. Všem příslušníkům armády požehnal kardinál Dominik Duka: „Děkuji české armádě, že nezapomíná na královéhradecké letiště, na jeho tradici a slávu. Přeji všem příslušníkům Armády České republiky větší přízeň společnosti, zákonodárného sboru i ministerstva financí.“

„Letecký den v Hradci Králové je již tradiční příležitostí předvést veřejnosti práci našich specialistů, kteří se denně připravují na výkon svých profesí. Vojenské letectví má svou tradici i dobré jméno. Nám se daří prestiž českých pilotů udržet,“ řekl na adresu českých pilotů velitel Vzdušných sil AČR brigádní generál Jiří Verner.

Zpestřením letového programu byl i doprovodný program, zejména statické ukázky. Armáda České republiky představila v Hradci Králové pozemní techniku zastoupenou ze zahraničních operací vozidly Dingo, Iveco a kolovým obrněným transportérem Pandur. S touto technikou přijeli vojáci z provozního praporu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. V pestré nabídce nechybělo technické vybavení 25. protiletadlové raketové brigády ze Strakonic či vozidlo Land Rover Defender 130 military – Armoured 4 Kajman s vojáky 43. výsadkového mechanizovaného praporu s Chrudimi.

Do prezentačního stanu Univerzity obrany za informacemi zavítalo několik desítek potencionálních zájemců o studium. Největší zájem byl o letecké specializace, vojenský management a zdravotnické obory.

Autor: Pavel Pazdera​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme