Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzity a firmy ocenily inovativní nápady studentů

DOCENDO DISCIMUS

 

Univerzity a firmy ocenily inovativní nápady studentů

Centrum pro výzkum, vývoj a inovace (CVVI) ve spolupráci se zástupci akademické a komerční sféry vyhlásilo výsledky letošního ročníku univerzitní technologické soutěže Technology Cup. V technickém muzeu v Brně se nedávno sešlo několik desítek mladých lidí, kteří se přihlásili do některé z kategorií soutěže se svými pracemi z oblasti průmyslového designu, bezpečnostních technologií, strojírenství či výpočetní techniky. Do soutěže byli zapojeni i studenti Univerzity obrany.

Podnětem pro vznik CVVI se sídlem ve Slavkově u Brna byla potřeba malých a středních firem vytvořit platformu pro spolupráci v oblasti aplikovaného výzkumu s univerzitami a vysokými školami. Posláním CVVI je propojit svět univerzitního výzkumu se světem špičkové praxe společností působících v různých oborech. Tento most by měl přispět k zefektivnění spolupráce mezi teorií a praxí. Mezi hlavní projekty CVVI patří síť výzkumných a výrobních institucí Eenergoklastr, ale také rozvoj motivačního instrumentária například v podobě univerzitní studentské soutěže Technology Cup. Společný projekt CVVI a partnerských univerzit z Prahy a Brna byl spuštěn v loňském roce, kdy zaznamenal mezi studenty technických univerzit značný ohlas.

Hlavní ocenění v soutěži Technology Cup 2012 získaly originální architektonický návrh Bioplynové stanice Telč od Františka Nováka z Vysokého učení technického v Brně a práce Jany Malinovské z Masarykovy univerzity, díky jejíž inovaci lze používat více telefonních čísel v jednom mobilním telefonu. Zvláštní ocenění obdržel Aleš Vyk z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava za progresívní řešení v oblasti elektronické publikace.

„Technology Cup dává studentům příležitost uplatnit jejich unikátní neotřelé nápady a řešení, získat kontakt na výrobní společnosti, stáže, lepší podmínky pro další výzkumnou práci. Stejně tak je ale prospěšný podnikům, jež se seznámí s mladými talenty, které budou možná v budoucnu zaměstnávat,“ uvedl šéf pořádajícího CVVI JUDr. Jan Rakušan. Hlavními komerčními partnery projektu jsou společnosti ETA, Saab a Panasonic.

František Novák a Jana Malinovská se podělili o hlavní cenu 100 000 Kč. Aleši Vykovi věnoval partner projektu, společnost Panasonic, plazmový televizor TX-P42GW30 s úhlopříčkou 106 cm. Soutěžící, kteří se umístili na prvních třech místech v jednotlivých soutěžních kategoriích, obdrželi od pořadatelů bezplatné služby vědeckotechnického parku v hodnotě 30 000 Kč, jež mohou využít pro své aktivity.

Soutěže Technology Cup 2012 se účastnili civilní studenti oboru Letecká a raketová technika z Katedry letecké a raketové techniky Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany Jakub Hnidka a Ondřej Flášar s prací Aplikace piezoelektrických snímačů sil a momentů pro měření v aerodynamice a aeroelasticitě. „Jejich aktivity v rámci Technology Cupu souvisely se zpracováním a překladem materiálů, které se týkají měření a měřícího vybavení, jenž se aplikuje v soudobých aerodynamických tunelech. Jde o nadané studenty, kteří se mohou stát odborně zdatnými pracovníky pro oblast aerodynamických tunelů,“ prozradil doc. Ing. Dalibor Rozehnal, Ph.D. z Katedry letecké a raketové techniky UO.

Vítězkou kategorie Návrh vědeckotechnického parku Milovice se stala Jana Švantnerová z VUT Brno s prací na téma Návrh interiéru VTP Milovice. V kategorii Návrh vědeckotechnického parku Vysočina se na prvním místě umístil František Novák z VUT Brno se svojí výše zmíněnou prací na téma Bioplynová stanice Telč. Nejúspěšnější v kategorii Bezpečnostní studie objektu, sponzorované společností Saab, byly práce Luboše Kučery z Vysoké školy Karla Engliše v Brně a Marka Tichého z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. V kategorii Strojírenství, ICT a přírodní vědy se nejlépe umístila v úvodu popsaná práce Jany Malinovské z MU Brno pod názvem Bluetooth SIM Extender (BTSe). Navržené zařízení umožní k jednomu telefonu aktivně připojit více externích SIM karet.

Máš inovaci, technologii nebo prostě dobrý nápad? Chtěl by ses pokusit uvést je do praxe? To byly otázky, které v průběhu uplynulého akademického roku oslovily několik desítek vysokoškolských studentů v České republice, když se přihlásili do druhého ročníku unikátní soutěže Technology Cup 2012 pořádané CVVI. Cílem Technology Cupu je ocenit zajímavé nápady, zvýšit povědomí studentů, veřejnosti a médií o spolupráci vysokých škol a průmyslu v oblasti transferu technologií, zpopularizovat studium technických oborů a propagovat úspěšné projekty. Více o univerzitní technologické soutěži na www.technologycup.cz

 

Autor: Pavel Pazdera​, foto: archiv CVVI

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme