Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se prezentovala na Bahnech

DOCENDO DISCIMUS

 

Univerzita obrany se prezentovala na Bahnech

V sobotu 23. června 2012 probíhal ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy u Strašic na Rokycansku další, tentokrát již 23. ročník velkolepé prezentační akce s názvem „Den pozemního vojska Bahna 2012“. Akci organizoval velitel Společných sil a Nadace pozemního vojska AČR ve spolupráci s velitelem Sil podpory, Muzeem na demarkační linii, Československou obcí legionářskou, kluby vojenské historie, složkami Integrovaného záchranného systému ČR a Policií ČR. Na Bahnech 2012 nechyběla Univerzita obrany.

Přehlídky se zúčastnilo přes 55 tisíc zájemců, kteří měli možnost vidět spoustu zajímavých ukázek. Zásadní dynamická akce Armády ČR, pod taktickým námětem „Eliminace protivníka, který v daném prostoru narušuje stabilizační proces a působí proti koaličním silám“, měla za cíl demonstrovat profesní připravenost příslušníků AČR a představit tak veřejnosti naši současnou nejmodernější vojenskou techniku přímo v akci. Diváci tak viděli, například kolový obrněný transportér PANDUR II ve zdravotnické úpravě, který měl zde na Bahnech svou premiéru.

Vojenské historické kluby zde sehrály znamenitou roli, když prostřednictvím dvou dynamických ukázek přenesly diváky zpět v čase, do období 1. a 2. světové války a připomněly nám tak naši minulost. První dynamická historická ukázka pod názvem „Zborov 1917“ byla věnována památce všech legionářů a připomněla nám tak vítězství legionářů u Zborova, které posílilo boj za samostatnost Československa a vedlo k rozšíření našich jednotek v Rusku a formování vojsk ve Francii a Itálii. Druhá historická ukázka pod názvem „Podkarpatská Rus 1939“ připomněla veřejnosti, že ještě před vypuknutím války, bojovali a umírali za vlast českoslovenští vojáci, kteří zde postupně vyklízeli Podkarpatskou Rus obsazenou Maďarskem. Tato ukázka byla věnována památce živých a mrtvých bojovníků této fronty.

Pole působnosti Armády ČR bylo široké a k vidění tak byly i další činnosti našich vojáků, jako jsou například seskoky výsadkářů, průlety letounů vzdušných sil AČR, činnost příslušníků z veterinární základny Chotyně, či představení jízdních vlastnosti T-72 M4CZ, PANDUR II, BVP 2, LOV IVECO a spoustu dalších, pro diváky velmi atraktivních ukázek. Letošních Bahen se zúčastnily i dvě zahraniční armády, a to z Polska a USA, které předvedly v prostoru dynamických ukázek jízdní vlastnosti vybrané techniky.

Na této významné akci samozřejmě nechyběla ani Univerzita obrany, která zde nabízela možnosti studia na jednotlivých fakultách. Zájemci o studium, tak měli příležitost dozvědět se přímo z úst našich studentů, podmínky přijímacího řízení, ale také třeba poznatky a zkušenosti spojené se studiem. O stan Univerzity obrany byl opravdu velký zájem a naši poradci tak byli neustále zahrnováni dotazy, na které dokázali vždy profesionálně odpovědět a tazatelům tak poskytli co nejpodrobnější informace.


Fotogalerie:  Den pozemního vojska Bahna 2012 


Autor: Roman Hanzlík​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme