Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie

DOCENDO DISCIMUS

 

Vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie

Dne 15. června 2012 vyšla internetová verze prvního letošního čísla časopisu Obrana a strategie, periodika Univerzity obrany. Obsahem čísla je pět recenzovaných článků, dva diskuzní příspěvky a tři recenze.

Text autorského kolektivu Střediska bezpečnostní politiky CESES FVS UK Praha se zabývá procesem identifikace a prioritizace hrozeb jakožto východiska a referenčního rámce pro případnou budoucí aktualizaci Bezpečnostní strategie České republiky. Problematikou, která se stává vysoce aktuální i vzhledem k současným ekonomickým problémům resortu obrany, se zaobírá Ondřej Urbánek. Jeho příspěvek, věnovaný perspektivám outsourcingu vojenských misí České republiky, jistě vzbudí pozornost a rozproudí debatu nad alternativními možnostmi našeho vojenského působení v zahraničí.

Yehoshua Socol, Moshe Yanovskiy a Michael Bronshtein se zabývají také atraktivním a v současném mezinárodním kontextu velmi ožehavým tématem bezpečnostních výzev v dnešním multipolárním jaderném světě. Problémem radikalizace islámu v čínské provincii Sin-ťiang se ve svém příspěvku zabývá Jiří Suchánek. Analyzuje příčiny tohoto jevu, popisuje klíčové radikální skupiny a jejich vzájemné vztahy. Text také odhaluje některé překvapivé souvislosti s bezpečnostní situací v Pákistánu a Afghánistánu. Článek Cezara Vasilescu obrací pozornost ke zcela jiné dimenzi bezpečnosti a obrany, neboť se zaměřuje na problematiku hrozeb pro kritickou informační infrastrukturu ve 21. století. 

​Ve Volné tribuně odpovídá Vilém Kolín ve svém článku na otázku proč Česká republika potřebuje strategii obranné průmyslové základny a současně formuluje principy a doporučení, na jejichž základě by taková národní strategie mohla být založena. Ve druhém příspěvku Jana Kostrounová analyzuje ideologické pnutí v řadách důstojníků syrské armády a uvažuje nad jeho možnými důsledky pro další vývoj režimu i aktuální bezpečnostní situaci v Sýrii.

Kompletní obsah čísla najdete na adrese: www.defenceandstrategy.eu.

 

 Autor: Antonín Novotný

​ 

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme