Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Váleční veteráni na besedě se studenty počtvrté

DOCENDO DISCIMUS

 

Váleční veteráni na besedě se studenty počtvrté

Již počtvrté navštívili v pondělí 28. května 2012 Univerzitu obrany váleční veteráni, aby se podělili o své zážitky z druhé světové války. Tentokrát se setkali se studenty brigádní generál Miloslav Masopust a plukovníci Emil Boček s Antonínem Štíchou. Besedu, jež se konala opět pod patronací Asociace Vojáci společně, uvedl její prezident plukovník ve výsl. Ing. Jan Kříž. 

Atmosféru k besedě navodilo promítnutí filmové koláže „Boj za svobodu“, mapující období od vzniku armády Československé republiky, přes zahraniční a domácí odboj za II. světové války až po současnost.  Po krátkém exkurzu do historie následovalo vystoupení jednotlivých válečných veteránů a neformální beseda se studenty ukončena společným fotografováním u výstavy Československý zahraniční odboj 19391945.

Volyňský Čech brigádní generál ve výslužbě Miloslav Masopust, který se ke svému původu hrdě hlásí, se ve svých vzpomínkách vrátil do doby svého vstupu do čs. armády, kam vstoupil spolu se svým otcem v roce 1944 v Rovně. S jemným humorem líčil své působení v samostatném praporu tankových samopalníků, kde byl nejdříve spojkou a pak velitelem až do svého zranění, nebo zážitky z bojů o Duklu.

O epizody ze svého vojenského života se podělil také plukovník letectva ve výslužbě Emil Boček, který žije v Brně. Zavzpomínal, jak koncem roku 1939 ani ne sedmnáctiletý odešel z domova do Bejrútu. O rok později se přihlásil k letectvu a po absolvování pilotního výcviku se stal jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů. Sloužil jako mechanik u 312. stíhací perutě a později jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě. Jen nerad vzpomíná na to, když těsně po válce letěl nad Německem. Do paměti se mu vryly ničivé hrůzy války. Spoušť, kterou tehdy viděl z kokpitu letadla.

Své zkušenosti z války má také plukovník ve výslužbě Antonín Štícha.  Ten od r. 1939 až do heydrichiády v červnu 1942 dělal spojku. Pak byl totálně nasazen u firmy Junkers v Köthenu, později do podzemního vyhlazovacího koncentračního tábora Buchenwald. Na udání mistra byl zatčen a zavřen do pracovního tábora Bummelantlager, odkud se mu v únoru 1945 podařilo utéct. Ukrýval se v Praze a od 5. května 1945 se zúčastnil Pražského povstání.

Všichni tři veteráni, kteří se zúčastnili pondělní besedy se studenty si myslí, že podobné aktivity jsou smysluplné. „Chtěli bychom alespoň trochu přispět k posílení vlastenectví a mezigeneračních vztahů. Mladým vojákům bychom rádi vštípili zásady, aby svou práci brali jako své poslání, tak jsme to brali my“, potvrdil svá slova, která řekl už při prvním setkání veteránů se studenty Univerzity obrany Emil Boček.


 Společné fotografie studentů UO s válečnými veterány 

 Beseda s válečnými veterány 28. 5. 2012  ​ ​

 

Autor: Zdeňka Dubová​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme