Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Gruzie má zájem spolupracovat s UO ve vzdělávání

DOCENDO DISCIMUS

 

Gruzie má zájem spolupracovat s UO ve vzdělávání

Ve středu 16. května 2012 se náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata setkal na Univerzitě obrany v Brně s náměstkem ministra obrany Gruzie Andro Barnovim. Předtím se oba společně s rektorem Univerzity obrany profesorem Rudolfem Urbanem zúčastnili zahájení mezinárodní konference „Bezpečnostní management a společnost“, která probíhá na brněnském výstavišti.

Náměstek ministra obrany Michael Hrbata jednal se svým protějškem z Gruzie o možnostech spolupráce v oblasti akreditovaného i neakreditovaného vzdělávání. Setkání se účastnil rektor Univerzity obrany profesor Rudolf Urban. „Armáda potřebuje techniku a výzbroj, ale prioritou jsou i lidské zdroje. Personál je základem armády a důležitá je také jeho kvalitní příprava,“ konstatoval náměstek Hrbata.

Gruzie má zájem o vyslání svých příslušníků ozbrojených sil ke studiu na Univerzitě obrany v Brně v akreditovaných studijních programech i v krátkodobých odborných kurzech v anglickém jazyce. V prvé řadě by šlo o řízení lidských zdrojů, kybernetickou bezpečnost a některé technické obory. „Pomoc ve vzdělávání a výcviku nám nabízí vojenské školy v Polsku, Rumunsku a Baltic Defence College. Při výběru partnera nespěcháme. Důležitá je nabízená kvalita,“ uvedl gruzínský náměstek Andro Barnovi.

Spolupráce mezi Českou republikou a Gruzií probíhá rovněž v rámci programu NATO Defence Education Enhancement Programme (NATO DEEP). Tento program má za cíl pomoci partnerským zemím při transformaci jejich vojenského vzdělávacího a výcvikového systému a přiblížit tak danou zemi standardům NATO a tím přispět k tvorbě prostředí vzájemné důvěry a spolupráce. Česká republika je v těchto aktivitách zapojena již druhým rokem prostřednictvím Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany.

Proto také po představení Univerzity obrany prorektorem pro vnější vztahy plukovníkem Jaroslavem Průchou byly zástupci Fakulty ekonomiky a managementu (FEM) diskutovány otázky konkrétní spolupráce s představiteli Gruzínské akademie národní obrany (GANO). Za FEM se jednání zúčastnili děkan fakulty plukovník Vladan Holcner a proděkan pro vědeckou a výzkumnou činnost podplukovník Pavel Foltin, za GANO to byli vedoucí odboru zahraničních vztahů a inovací Natela Gvenetadze, velitel Fakulty velitelské a generálního štábu major Irodi Kadagishvili a vedoucí studijního oddělení Archil Dadiani.

Na základě Memoranda o porozumění mezi GANO a UO, podepsaného v říjnu loňského roku v gruzínském městě Gori, se bude rozvíjet spolupráce v oblasti výměnných pobytů studentů a pedagogů, zavádění společných studijních programů, řešení společných vědeckých projektů a výměny informací a publikací.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Zdeňka Dubová​ a autor       

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme