Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava Dum Spiro Spero je nyní na Univerzitě obrany

DOCENDO DISCIMUS

 

Výstava Dum Spiro Spero je nyní na Univerzitě obrany

V úterý 15. května 2012 se na Univerzitě obrany v Brně uskutečnila vernisáž pozoruhodné výstavy Dum Spiro Spero (Dokud dýchám, doufám) dokumentující historii a současnost 601. skupiny speciálních sil generála Moravce z Prostějova včetně jejího nasazení v zahraničních misích.

Výstava se koná pod záštitou ředitele Vojenského zpravodajství generálporučíka Ing. Ondreje Páleníka a vernisáže se zúčastnil také velitel 601. skupiny plukovník Ing. Karel Řehka. Jeho kroky vedly ještě před vernisáží na Fakultu ekonomiky a managementu, kde zejména studentům přiblížil poslání a konkrétní činnost svého útvaru a krátce s nimi pobesedoval.

Autorem výstavy Dum Spiro Spero je podplukovník PhDr. Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu v Praze, kterou připravil v květnu loňského roku ve spolupráci s Památníkem Lidice. Tvoří ji celkem 18 panelů se 111 fotografiemi, jež podávají ucelený přehled o historii i současnosti 601. skupiny speciálních sil generála Moravce. Ukazují vybavení a výcvik jednotky, ale především její nasazení v zahraničních misích, a to zejména v Afghánistánu.

601. skupina speciálních sil je nedílnou součástí Vojenského zpravodajství a v rámci resortu obrany je jediným reprezentantem speciálních sil. Tato elitní jednotka si svojí bohatou historií a především vynikajícími výsledky a úspěchy v soudobých vojenských operacích vybudovala značné renomé, a to nejen v rámci ozbrojených sil České republiky, ale i v zahraniční komunitě speciálních sil.

To na zahájení výstavy ocenil také prorektor pro vnější vztahy Univerzity obrany plukovník Ing. Jaroslav Průcha, PhD., který ve svém úvodním projevu uvedl:  „K elitě vojska by se nemohl počítat ten, kdo by k nadprůměrným požadavkům přistupoval pouze s průměrnými schopnostmi. V práci vojáků z 601. skupiny speciálních sil je jasně patrný jejich přístup k věci. Jsou realisté. Jejich program je být a zůstat ve všem, co dělají, poctiví a opravdoví. I v těch nejnáročnějších podmínkách bojových misí se snaží naplnit motto jednotky: Dum Spiro Spero – Dokud dýchám, doufám!“

Plukovník Řehka krátce vzpomenul začátky vzniku skupiny speciálních sil generála Moravce. Univerzitě obrany poděkoval, že prostřednictvím výstavy umožnila zviditelnit její práci a ubezpečil přítomné, že neodmyslitelnou součástí aktivit skupiny je také úcta k vojenským tradicím a novodobé historii.

Pro veřejnost bude výstava ve vestibulu Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany, Kounicova 44 otevřena v pracovní dny od 8 do 18 hodin, a to do 29. června 2012.


Ke stažení: Plakát výstavy​


Autor: Zdeňka Dubová​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme