Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Další skupina srbských kadetů pobývala na UO

DOCENDO DISCIMUS

 

Další skupina srbských kadetů pobývala na UO

V rámci pomoci srbským ozbrojeným silám se v prvním květnovém týdnu uskutečnil další poznávací pobyt kadetů Univerzity obrany z Bělehradu v České republice a na brněnské Univerzitě obrany. Pravidelné návštěvy srbských kadetů u nás organizuje Kontaktní ambasáda NATO při Zastupitelském úřadu ČR v Bělehradě.

Od vzniku české Kontaktní ambasády NATO v Bělehradě v lednu 2009 se stala Univerzita obrany v Brně místem, které sehrálo nezastupitelné místo při restrukturalizaci vojenského školství v Srbské republice. Naše pomoc a zkušenosti mají srbské univerzitě umožnit úspěšně se začlenit do evropského vzdělávacího systému.

Při poslední návštěvě se skupina srbských kadetů seznamovala především se systémem vzdělávání na Univerzitě obrany. Po příjezdu do Brna se zúčastnili nástupu příslušníků UO při příležitosti Dne vítězství a následně byli přijati prorektorem pro vnější vztahy plukovníkem Ing. Jaroslavem Průchou, Ph.D. na Síni tradic UO. Dále jim vedoucí oddělení vnějších vztahů podplukovník Dr. Vladimír Šidla, CSc. prezentoval Univerzitu obrany, její vzdělávací a vědecko-výzkumné aktivity.

 

Naprosto neformálním způsobem se poté srbští kadeti seznámili s běžným životem školy, setkali se se studenty ze skupiny Commandos a rovněž zhlédli ukázky z jejich výcviku. Ve čtvrtek dopoledne skupina srbských studentů navštívila areál bývalého československého opevnění Šatov, kde si prohlédla pěchotní srub MJ-S 3 Zahrada, a odpoledne se seznámila s pamětihodnostmi města Brna. V pátek studenti uctili na brněnském Ústředním hřbitově památku generála srbské armády Františka Alexandra Zacha, jenž byl v letech  1843–1882 členem srbské osvobozenecké armády a stál u zrodu Vojenské akademie v Bělehradu.

  

Autor: Luděk Válka, foto: Stanislav Poráň, Michael Erban​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme