Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní kurz vojenského lezení v zimních podmínkách

DOCENDO DISCIMUS

 

Mezinárodní kurz vojenského lezení v zimních podmínkách

Centrum tělesné výchovy a sportu zorganizovalo ve dnech 27. února až 2. března 2012 mezinárodní kurz se zaměřením na speciální tělesnou přípravu. Zúčastnilo se ho 40 osob, zastoupeny byly všechny tři fakulty Univerzity obrany. Dalšími účastníky kurzu byli instruktoři a studenti z Vyšší důstojnické školy pozemních vojsk ve Wroclawi, vedoucí instruktoři Hasičského záchranného sboru ČR a další příslušníci AČR.

V rámci tohoto kurzu byly pro účastníky připraveny aktivity, které měly rozšířit jejich dovednosti z překonávání přírodních překážek, z oblasti vojenského lezení, z přežití v zimních podmínkách a dále činností, které měly přispět k rozvoji jejich psychické odolnosti a zvýšení tělesné zdatnosti.

Na každý den byl připraven přesně stanovený program do pozdních večerních hodin.

První den, po příjezdu na chatu Veronika v Jeseníkách, se všichni účastníci přesunuli do volného terénu, kde ve spolupráci s Horskou službou proběhl výcvik z lavinové prevence. Následovaly činnosti taktiky postupu družstva, určení optimální trasy postupu, zjištění aktuální lavinové situace. Znalost těchto činností byla ověřena v terénu Velký kotel a Sviní důl. Účastníci kurzu si v tento den také vyzkoušeli tréninkovou situaci v lavině. Byli postupně zahrabáni a jen pomocí lavinové šňůry a komunikačního prostředku spojeni se zbytkem družstva.

Druhý den začal přesunem družstva ve volném terénu do oblasti Vysoký vodopád. Frekventanti kurzu si procvičili vytažení zraněného člena družstva pomocí nosítek UT 2000, tvorbu kotevních bodů pro záchranu ve sněhu a ledu a pohyb družstva v tomto obtížném terénu.

Třetí den byl zaměřen na improvizované techniky ve vojenském lezení, což znamená zvládnout bezpečně činnosti nutné pro pohyb družstva v kopcovitém nebo skalnatém terénu s minimem materiálu. Zde, díky příhodnému terénu, si všichni vyzkoušeli techniky spouštění zraněného člena družstva, improvizovaný postup družstva, a nakonec zásady pohybu na sněhu a ledu.       

Poslední, čtvrtý den, byl ve znamení záchrany. Všichni si vyzkoušeli transport zraněného člena týmu na improvizovaných nosítkách a nosítkách UT 2000 ve volném terénu, vytažení zraněného člena týmu z obtížného terénu. Na závěr byla připravena „ostrá“ záchranná akce se zraněnými a podchlazenými figuranty.


Autor: David Ullrich​​​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme