Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany se chystají do Guyany

DOCENDO DISCIMUS

 

Studenti Univerzity obrany se chystají do Guyany

Adrenalin rozlitý po celém těle, obrovské vyčerpání a nevyslovitelná únava, snaha pokořit své vlastní hranice, uspokojení s překonání sama sebe, někdy také velká bezmoc a strach o svůj vlastní život. Podobné pocity budou možná prožívat studenti Univerzity obrany rotný Daniel Buršík a četaři Petr Topinka, Jakub Rozsypal a Lukáš Chroumal v kurzu přežití ve Francouzské Guyaně.

Na všechny čtyři čekají  od 12. března do 4. dubna tohoto roku obtížné úkoly při nekonečných pěších přesunech v pralese, překážkové dráhy ve vodě, v bahně i na stromech. To bývá zrovna nepříjemná část kurzu přežití, protože jste neustále mokří a od bláta. Vrcholem pak bude čtyřdenní mise s hlavním cílem přežít. Vojenští instruktoři je vysadí v džungli bez jídla a zůstanou odkázáni jen sami na sebe. Budou mít jen zbraně na ochranu, tablety na úpravu vody, sůl, jednoduché rybářské náčiní, barely, buzolu a píšťalku. Jíst budou pouze to, co si vlastnoručně uloví. 

Počítat musejí se špatnou orientací v džungli, neustálým vlhkem, někdy hladem i žízní. Největší nebezpečí ovšem představuje hmyz. Komáři zde totiž přenášejí malárii, tisíce drobných mušek způsobují leishmaniózu, tedy nekrózu tkáně. Proto jsou nezbytná preventivní očkování a aplikace antimalarik. Nebezpečné bývá také uštknutí hadem, kousnutí pavoukem, bodnutí štírem či kontakt s jedovatou žábou. „Nemám úplně v lásce hady,“ zamýšlí se nad tím, čeho se v džungli obává nejvíce rotný Daniel Buršík.

Na otázku, jak se na náročný kurz přežití připravují, Daniel Buršík říká: „Všichni čtyři se připravujeme průběžně v průběhu studia i ve svém volném čase. Hlavní důraz klademe na rozvoj vytrvalosti, ta tam bude potřeba nejvíce. Velkou přípravou je pro nás společné působení v taktické skupině Commandos, kde jsme ledacos zkusili a zažili.“

Kromě očkování musejí před odjezdem absolvovat ještě komplexní vyšetření o fyzické i psychické způsobilosti ve Vojenské nemocnici Brno. Získali také spoustu cenných rad od svých kolegů, kteří kurz absolvovali v minulosti. Například, že si mají upravit ústroj vyřezáním veškerých gum, aby jim voda nebo bahno lépe stékaly po nohavicích i rukávech, vzít si dvě láhve na vodu, aby když se v první čistila tabletou voda, mohli z druhé pít už upravenou atd.

Studenti Univerzity obrany  absolvují kurz spolu s posluchači francouzské vojenské školy École Spéciale Militaire de Saint-Cyr, pro které tento výcvik každoročně pořádá 3. pluk pěchoty cizinecké legie se sídlem v Kourou. Legionářský pluk má vyčleněných třicet instruktorů pro Centrum výcviku v rovníkových oblastech (CEFE) se základnou přímo v džungli, odkud se vyráží do vzpomínaných náročných terénů. Tam se také prvních deset dnů po příletu kurzanti připravují intenzivním výcvikem, než začne samotný čtyřdenní maratón tropickou džunglí. „Očekávám, že zažiju něco, co jsem v životě nezažil a že mě to posune dále v profesním životě i ve vnímání životních priorit,“ shrnuje své pocity před odjezdem do Francouzské Guyany Daniel Buršík a slibuje, že se o své zážitky s našimi čtenáři podělí po svém návratu.


Autor: Zdeňka Dubová​, foto: archiv UO​ a ESM Saint-Cyr​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme