Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Česko bude se Srbskem nadále spolupracovat v oblasti vzdělávání

DOCENDO DISCIMUS

 

Česko bude se Srbskem nadále spolupracovat v oblasti vzdělávání

Ministr obrany Alexandr Vondra v úterý 21. února 2012 ve svém úřadě přivítal srbského ministra obrany Dragana Šutanovace. Obě země chtějí do budoucna rozvíjet spolupráci v několika oblastech – zejména v ochraně proti zbraním hromadného ničení, vojenském vzdělávání a logistice.

Zástupci obou států proto podepsali Dohodu o spolupráci v oblasti chemické, biologické, radiologické a nukleární obrany. „Máme svá zařízení a jednotky v Liberci a Center of Excellence ve Vyškově, naši kolegové mají podobné, regionální zařízení v Kruševaci. Chceme v této oblasti úzce spolupracovat,“ potvrdil Alexandr Vondra s tím, že by šlo například o výměnu informací, stáže či výcvik specialistů.

Česká republika a Republika Srbsko chtějí pokračovat ve spolupráci i v oblasti vojenského vzdělávání, kde navazují na dlouholetou tradici. Za uplynulé tři roky resort obrany realizoval například několik studijních cest srbských kadetů do ČR. „Spolupráce mezi oběma Univerzitami obrany (v Brně a Bělehradě) je na vysoké úrovni a očekáváme, že bude pokračovat i v budoucnu,“ uvedl srbský ministr obrany Šutanovac. Setkání na českém Ministerstvu obrany se proto účastnil i rektor Univerzity obrany profesor Rudolf Urban.

Třetí oblastí spolupráce je podle ministra Vondry logistika. Česká republika řídí od roku 2010 Mnohonárodní centrum pro koordinaci logistiky, která má za úkol zefektivnit alianční zásobování. Zkouškou, jak se mezi sebou logistici členských armád NATO umějí „domluvit“ bude cvičení Capable Logistician, které se uskuteční příští rok. „Předpokládáme, že se Srbsko zúčastní příští rok tohoto cvičení,“ uvedl Vondra, který Srbsko pozval také k účasti v mnohonárodním logistickém centru.

Podle českého ministra obrany se oběma zemím otevírá možnost spolupráce i v oblasti vojenského průmyslu. Pro země s podobnou rozlohou a tradicí je společný postup šancí, jak obstát v mezinárodní konkurenci, řekl Alexandr Vondra.

Česká republika také Srbsku může poskytnout své zkušenosti z reformy ozbrojených sil a nasazení českých vojáků v zahraničních misích. Srbsko by se případně mohlo připojit i k bojovému uskupení EU, které bude v roce 2016 pod velením Polska připraveno k nasazení.


Autor: army.cz a Pavel Pazdera​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme