Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
S novou útočnou puškou se seznámila brněnská veřejnost

DOCENDO DISCIMUS

 

S novou útočnou puškou se seznámila brněnská veřejnost

S útočnou puškou CZ 805 BREN, na jejímž vývoji se podílela formou konzultací Univerzita obrany, se v sobotu 18. února 2012 seznámily stovky návštěvníků Technického muzea v Brně. Prezentaci nových zbraní právě dodávaných do Armády České republiky připravila Univerzita obrany ve spolupráci s Českou zbrojovkou Uherský Brod a Technickým muzeem v Brně v rámci doprovodného programu výstavy brněnských vysokých škol Labyrint poznání.

Vedle automatické pušky a karabiny CZ 805 BREN v různých modifikacích si lidé mohli sáhnout na další zbraně z armádní zakázky jako je samopal CZ SCORPION EVO 3 A1, granátomet CZ 805 G1 a pistole CZ 75 SP-01 PHANTOM. K vidění byly také další výrobky České zbrojovky a.s. z produkce pro ozbrojené složky. Do vývoje ucelené řady nejmodernějších zbraní CZ služebního charakteru uherskobrodská zbrojovka investovala přes sto milionů korun.

Novou pušku výrobce označil CZ 805 a nazval BREN – podle zkratkového slova spojující Brno a město Enfield v Anglii, kde na základě licenční smlouvy s brněnskou Zbrojovkou vyráběli známý kulomet BREN používaný za druhé světové války. Oba Breny si zájemci mohli prohlédnout zároveň, neboť členové vojensko-historického klubu Erika vystavovali právě tento kulomet. „Proslavený kulomet byl pokrokovou zbraní, která ukázala nový konstrukční směr. Stejně tak nová puška CZ 805 pod stejným jménem naznačuje směry vývoje,“ uvedl technický ředitel České zbrojovky Ing. Radek Hauerland.

Na světě je CZ 805 BREN A1 (i kratší verze A2) zatím nejnovější útočnou puškou, dřívější modely jsou deset i více let staré. „Vyvážíme do devadesáti zemí, například do USA, Kanady, Asie, Jihoafrické republiky. Očekáváme, že se ve světě prosadíme i s touto puškou, o zbraň je velký zájem,“ netají optimismus Radek Hauerland.

Prioritu však nyní mají dodávky pro Armádu České republiky, kontrakt s resortem obrany podepsali uherskobrodští už v roce 2010. Podle Hauerlanda v loňském roce česká armáda převzala 3600 útočných pušek, 570 samopalů Scorpion a 5500 pistolí Phantom. Do konce letošního listopadu mají dodat dalších 1800 útočných pušek. Celkově jde během tří let o 6687 útočných pušek a 1250 karabin.

Útočnou pušku CZ 805 BREN vyvíjeli konstruktéři z České zbrojovky zhruba čtyři roky. Při jejím vývoji spolupracovali také s odborníky Univerzity obrany, a to z Katedry zbraní a munice Fakulty vojenských technologií. „Konzultovali s námi problémy týkající se řešení automatické funkce pušky,“ řekl emeritní profesor Univerzity obrany prof. Ing. Lubomír Popelínský, Dr.Sc., který je mezinárodně uznávaným odborníkem na palné zbraně a konstruktérem malorážových zbraní. Katedra se dále podílela na zpracování oponentních posudků na jednotlivé etapy řešení – především doc. Ing. Stanislav Procházka, CSc.

„Typ A1 má účinný dostřel 500 metrů, v kategorii ráže 5,56 × 45 je to mezi konkurencí nejdál,“ tvrdí Radek Hauerland a doplňuje, že ve zbrojovce mají ještě odzkoušený komplet ráže 7,62 × 39. Díky osazení rozličným příslušenstvím včetně přístroje nočního vidění, kolimátorů, které slouží ke snadnějšímu zaměření nebo podvěsnému granátometu je z nové pušky multifunkční zbraň.

Technický ředitel České zbojovky srovnává pušku s oblíbeným a na svoji dobu velmi kvalitním samopalem vz. 58 československé výroby, jenž je postupně nahrazován novou puškou. Životnost hlavně „osmapadesátky“ byla garantována zhruba na 10 000 výstřelů, moderní útočná puška má dvojnásobek. Má také čtyři režimy střelby, snadno ji pro sebe přizpůsobí i levák.

Pro milovníky historie pořadatelé akce připravili prezentaci samopalu Škorpion vz. 61, samopalu vz. 58, lehkého kulometu vz. 26, univerzálního kulometu vz. 59 a podobně. Návštěvníci muzea  si vyzkoušeli střelbu na laserové střelnici, a to z pistole a útočné pušky na terč. Součástí prezentace byla také přednáška o nové útočné pušce CZ 805 BREN v přednáškovém sále Technického muzea, na níž hovořil technický ředitel Radek Hauerland a hlavní konstruktér pušky Vít Guryča.


Autor: Pavel Pazdera​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme