Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Druhý den závodu Winter Survival 2012

DOCENDO DISCIMUS

 

Druhý den závodu Winter Survival 2012

Pět desítek vojáků – účastníků mistrovství Winter Survival 2012 přečkalo první noc v lese a na „zahřátí“ po ranním mrznutí jim musel stačit vlastnoručně uvařený čaj a mnohakilometrový namáhavý přesun přes hřebeny Hrubého Jeseníku. Na trase čekaly závodníky disciplíny prověřující jejich připravenost na plnění speciálních úkolů.
Druhý den extrémního závodu, který pro vojáky připravili učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany Brno, se nesl v duchu náročného kruhového pochodu po jesenických horách. Profil pětadvacetikilometrové trasy byl členitý, střídaly se výstupy a sjezdy s poměrně značným převýšením. Bohatá sněhová pokrývka, a to i v nižších polohách, umožňovala vojákům pohyb na skialpinistických lyžích.
Na trase závodu je pak čekaly speciální lezecké disciplíny, překonání říčních roklí a ledopádu, přeprava zraněného člena týmu na nosítkách a nakonec další přespání ve volné přírodě. Vše s těžkými batohy na zádech, v nichž nesmí chybět například horolezecká výbava, čelové svítilny, spacáky, vařiče, náhradní oblečení a strava.
Nejtěžší úterní disciplínou bylo stanoviště nazvané „Skála“ s prvky vojenského lezení. Na vrchu Skalnatý (821 metrů) připravili pořadatelé závodu pro vojáky zkoušku z lezeckých dovedností a fyzické zdatnosti.
Vytažení batohů a lyží po šikmém laně na skálu
Úkolem závodníků bylo za třináct minut překonat dvacet metrů vysokou skálu s veškerým neseným materiálem. Přitom se vojáci mohli rozhodnout, zda si batohy a lyže ponechají při lezeckém výstupu na zádech nebo je svázané k sobě vytáhnou po šikmém laně na skálu. Všichni zdolali vymezenou trať vedoucí na vrchol skály, ať již s materiálem nebo bez něj. Ovšem mnohé hlídky, které se rozhodly využít k přepravě materiálu šikmých lan, měly problém s vytažením batohů.
Například družstvu Univerzity obrany I se ve stanoveném časovém limitu nepodařilo batohy a lyže vytáhnout na skálu. „Nedokázali jsme je přetáhnout přes skalní převis, prostě se nám tam doslova zadrhly,“ řekl zklamaným hlasem rotný Daniel Buršík. Ztracené body za disciplínu ho velmi zamrzely.
„Chleba se láme po první části této etapy. Když vojáci přečkají po vyčerpávajícím dni v pohodě i další noc ve sněhu, závod většinou dokončí,“ uvedl hlavní rozhodčí závodu podplukovník David Ullrich. Někteří však nevydrží psychicky. To když si uvědomí, že mají za sebou celý den putování s dvacetikilovou výbavou na zádech, před sebou další mrazivou noc venku a ráno je čeká stejná porce kilometrů a možná ještě záludnější úkoly.
V závěru dne ze závodu odstoupilo sedm českých a jedno zahraniční družstvo, a to ze zdravotních důvodů, jako je celkové vyčerpání, poraněné koleno, odřené paty. V soutěži nepokračují družstva 13. dělostřelecké brigády Jince, 73. tankového praporu Přáslavice II, Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Praha, Univerzity obrany I a FVZ, 101. spojovacího praporu Lipník nad Bečvou, 43. výsadkového mechanizovaného praporu Chrudim a belgické smíšené družstvo Výcvikového centra Para-Commando v Marche-les-Dames a 2. praporu Commando ve Flawinne.
Jinak soutěž je celkově velmi vyrovnaná a z družstev pokračujících v závodě zatím nelze jednoznačně vyčlenit okruh favoritů.
 
 
Autor: Pavel Pazdera,  mluvčí WS 2012, foto: Jiří Pařízek a Lubomír Světnička
 
Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme