Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se představila ostravské veřejnosti

DOCENDO DISCIMUS

 

Univerzita obrany se představila ostravské veřejnosti

V sobotu 21. ledna 2012 vyvrcholila týdenní akce Armáda Ostravě!!!, kterou organizovala Univerzita obrany ve spolupráci s Krajským vojenským velitelstvím Ostrava. Prezentace, která odstartovala již 16. ledna výstavou „Armáda ČR doma i ve světě aneb Víte, že…“ se odehrávala v  nákupním a zábavním centru Avion Shopping Park Ostrava.  Poté, co se Univerzita obrany představila takto v Brně, Jihlavě, Zlíně a Olomouci, šlo již o pátou podobnou aktivitu za poslední dva roky.

Bohatý sobotní program, v němž nechyběly ani akční ukázky taktické skupiny COMMANDOS, boje zblízka MUSADO MCS, vyprošťování a záchrana zraněného člena týmu v rámci nácviku vojenského lezení, včetně ukázky resuscitace, zaujal také rodinu Chaplanových z Ostravy. Jejich čtyřletý syn Matěj přihlížel slaňování studentů ze stropu nákupního centra s velkým nadšením. „Matějův strýc byl třikrát v misi v Kosovu, proto ho vše kolem vojáků zajímá,“ dodala paní Chaplanová.

Návštěvníkům Avion Shopping Parku Ostrava se se svými výsledky pochlubili také vědci Univerzity obrany – představili český unikát 3D vizualizační systém, jehož podstatou je ovládání 3D map pouhými gesty a pohyby těla. Zájem byl také o počítačový taktický simulátor, na němž si bylo možné vyzkoušet řešení vojenské operace.

Do armádní přehlídky v Avionu se zapojily i vojenské útvary a zařízení, takže k vidění byly například nové útočné pušky CZ 805 BREN, zbraně a vybavení průzkumné hlídky, včetně maskovacího převleku „hejkal“, který šel doslova na dračku, protože každý si v něm chtěl pořídit památeční snímek. Rušno bylo také u stánku Vojenské policie, předvádějící speciální výstroj nebo u laserové střelnice, kde si nadšenci mohli vyzkoušet střelbu z pistole a pušky.

Hned u vchodu vítala návštěvníky nejmodernější vojenská kolová technika – bojové obrněné vozidlo PANDUR II 8x8, lehké kolové obrněné vozidlo IVECO, vozidlo Land Rover Defender 130 Kajman a mobilní chirurgické pracoviště.

V armádním informačním stánku se zájemci o vojenské vysokoškolské i středoškolské studium dověděli od zástupců Univerzity obrany a Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO v Moravské Třebové podrobné informace o možnostech a podmínkách studia, studijních oborech a uplatnění absolventů.

K dobré pohodě celodenní prezentační akce přispěly soutěže pro děti o ceny a vojenský umělecký soubor Ondráš, který hrál na lidovou notu.

Do Avionu zavítal také pětadevadesátiletý vojenský veterán brigádní generál ve výslužbě Zdeněk Škarvada, který spolu s ostatními vojenskými důchodci přijal pozvání velitele KVV Ostrava. „Vážím si toho, že jsem tady a že se jako válečný veterán mohu setkat s aktivními příslušníky AČR.“ Brigádní generál také zavzpomínal, jak byl před pár lety patronem skupině studentů z Katedry letectva Univerzity obrany a dodal, že to dodnes považuje za velkou poctu.


Fotogalerie:  Prezentační akce "ARMÁDA OSTRAVĚ!!!" 21. 1. 2011 ​

Video: army.cz - Armáda obsadila Shopping Park​


Autor: Zdeňka Dubová​​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme