Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nominační závod Krkomen 2011

DOCENDO DISCIMUS

 

Nominační závod Krkomen 2011

Ve dnech 12. až 16. prosince 2011 se v Špindlerově Mlýně konal otevřený přebor Společných sil v zimním přírodním víceboji s názvem Krkomen 2011, který zorganizovala 15. ženijní brigáda. Krkomen 2011 byl současně nominačním přeborem na každoroční mezinárodní mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival. Nejlépe si v něm vedli vojenští záchranáři z Olomouce.

Závěrečného vyhodnocení a vyhlášení vítězů se zúčastnil zástupce velitele společných sil brigádní generál Milan Kovanda, zástupce náčelníka štábu 15. ženijní brigády podplukovník Miroslav Horáček nebo major Tomáš Říha ze Sekce rozvoje druhů sil MO, a to za skupinu tělovýchovných náčelníků v armádě.

Na stupně vítězů se postavilo družstvo Samostatné záchranné roty Olomouc, které obhájilo prvenství z loňského roku, na druhém místě skončili příslušníci 7. mechanizované brigády, bronz získalo družstvo Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Praha.

Z původně osmnácti tříčlenných družstev, které se postavily na start čtyřdenního tříetapového závodu, jich závod dokončilo pouhých devět. První den své síly vojáci změřili ve sjezdových disciplínách a nočním orientačním závodu, následovala dvoudenní vytrvalostní etapa spojená s nočním přežitím v přírodě a poslední den patřil disciplínám na běžkách. „Soutěžící si někdy sahali na dno svých sil, protože v průběhu závodu silně sněžilo, byla hustá mlha a na hřebenech foukal silný vítr o rychlosti 100 km v hodině. Tak bylo vše také o psychice,“ řekl organizátor závodu kapitán Eduard Zíka. Především kvůli nepříznivému počasí se podle něj jednalo o nejtěžší závod v historii podobných přeborů. Soutěžící navíc denně překonávali 1000 metrů převýšení.

Jednotlivé disciplíny zahrnovaly například pohyb hlídky v horském terénu, tahání minometu, přenášení klád z jednoho místa na druhé, střelbu, záchranu lidí v lavině, simulovaný výbuch ve srubu a následné ošetření a přesun zraněných s otevřenými zlomeninami a popáleninami, takzvaný „Spiderman“ tedy lezení po skalách, skok na hrazdu na laně a následný sjezd do sítě, či plavání v Labi. „V Labi neplaval každý, ale vojáci museli získávat informaci o dalších souřadnicích a jejich postupu. Pokud se jim to nepodařilo jinak, museli si pro informaci doplavat,“ uvedl s úsměvem sportovní ředitel závodu kapitán Eduard Zíka.


Autor: kapitánka Miroslava Štenclová, tisková a informační důstojnice 15. ženijní brigády, foto: podplukovník Aleš Stybor

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme