Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie

DOCENDO DISCIMUS

 

Vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie

Dne 15. prosince 2011 vyšla internetová verze druhého letošního čísla časopisu Obrana a strategie, odborného periodika Univerzity obrany. Obsahem čísla je 7 recenzovaných článků, jeden diskusní příspěvek a tři recenze.

Článek autorů Milana Kubeši a Jána Spišáka se zaměřuje na aktuální problematiku tzv. hybridních hrozeb, jejich koncepční a doktrinální reflexi Aliancí a zprostředkovává českému čtenáři debatu o tvorbě příslušné operační koncepce NATO. Svým způsobem na tento text navazuje Slavomír Horák analýzou situace v Afghánistánu, která je věnována kritickému rozboru uplynulých deseti let od zahájení působení mezinárodního společenství v této zemi, hodnocení míry úspěšnosti dosahování cílů mezinárodní mise a naznačuje i možné perspektivy vývoje po jejím plánovaném ukončení. 

Do geograficky bližšího sousedství zavede článek Tomáše Kučery, který se orientuje na proces transformace německých ozbrojených sil, která probíhala v uplynulých dvou dekádách a jejímž výsledkem je mj. i zrušení povinné vojenské služby v letošním roce. Strategickým aspektům obrany se věnuje Lukáš Kantor, který se ve svém článku pokouší o aplikaci neorealistického konceptu aliančního bezpečnostního dilematu jako nejvhodnějšího rámce pro odbornou reflexi a debatu týkající se budování evropské části protiraketové obrany. 

Zvláštní pozornost jistě zasluhuje i text Michala Mochťaka, jenž si klade za cíl charakterizovat a na příkladu událostí v Ekvádoru z loňského roku představit české odborné veřejnosti nástroj Predictioneer’s game, který je uplatnitelný jako predikční matice pro odhad vývoje bezpečnostní situace, a demonstrovat možnosti jeho využití při výzkumu bezpečnostních hrozeb. 

Příspěvek Šárky Waisové pojednává o vztahu mezi bezpečností a rozvojem, představuje hlavní směry o tomto fenoménu probíhající interdisciplinární debaty a dokládá rostoucí význam této vazby a jejího dopadu na fungování systému mezinárodních vztahů. Řadu recenzovaných článků uzavírá srovnávací příspěvek Oldřicha Bureše a Venduly Nedvědické, který se týká komparace využívání soukromých vojenských společností administrativami George W. Bushe a Baracka Obamy. Debatu nepochybně rozvíří příspěvek do Volné tribuny od Viléma Kolína, který se zabývá dalšími perspektivami obrany České republiky, zejména s ohledem na možnosti využívání regionální spolupráce.

Kompletní obsah čísla najdete na adrese: www.defenceandstrategy.eu.

 

Autor: Antonín Novotný

​ 

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme