Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příběh – česká stopa v Kosovu

DOCENDO DISCIMUS

 

Příběh – česká stopa v Kosovu

Od středy 14. prosince 2011 má vojenská i civilní veřejnost příležitost zhlédnout ve vestibulu budovy Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany v Kounicově ulici číslo 44 filmový dokument o působení českých vojáků v Kosovu v rámci mnohonárodní mírové operace NATO. Film se začal natáčet v roce 2009 a dokončen byl v září 2011. Kromě kamery autora Jiřího Hokůva a dalšího resortního kameramana Jiřího Bureše jsou v dokumentu použity i unikátní filmové záběry vojenského kameramana Jiřího Kroba ze začátku působení našich vojáků v misi KFOR.

„Myšlenku natočit dokument o působení našich vojáků v Kosovu jsem v sobě nosil několik let. Při mnoha pracovních návštěvách u našich vojáků, kdy jsme jako vojenští novináři zaznamenávali jejich náročnou práci, se vždy našla chvilka klidu, kdy ze sebe sypali zajímavé osobní postřehy a příběhy ze života na základně i mimo ni,“ vzpomíná Jiří Hokův, kameraman z odboru komunikace a propagace Ministerstva obrany ČR, který je zároveň režisérem i autorem námětu a scénáře filmu „Příběh – česká stopa v Kosovu“.

„Říkal jsem si, že by stálo za to jejich vzpomínky zaznamenat a připravit z nich krátkometrážní dokument. Díky jejich vyprávění dostal film nesmírně lidský rozměr, protože vzpomínají mimo jiné zejména na humanitární pomoc, kterou plnili nad rámec své mise, kdy stáli tváří v tvář obyčejným lidem při válečnému konfliktu. Je to vlastně film nejen o práci českých vojáků, kterou v právě skončené misi KFOR plnili, ale zejména o jejich duši a o tom, jak viděli Kosovo oni. A právě těm osmi tisícům vojákům, jež se v jednotlivých kontingentech za těch dvanáct let v Kosovu vystřídali, je film věnován,“ uvádí Jiří Hokův.

První český kontingent přijel do Kosova 12. července 1999, tedy jen několik týdnů po přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která tuto misi umožňovala. V čele jednotky, jejíž základ tvořili příslušníci speciálních sil, stál Karel Klinovský, tehdy v hodnosti majora, dnes plukovník gšt. a aktivní voják, ostřílený účastník mnoha zahraničních misí, který na Velitelství výcviku-Vojenské akademii ve Vyškově dohlíží na nováčky v kurzu základní přípravy.

„Ten film mě prostě dostal. Díky němu jsem tam byl zase zpátky,“ svěřil se plukovník gšt. Karel Klinovský po zhlédnutí snímku. „Právě ta oblast obývaná srbskou menšinou, Sekirača, mi přirostla k srdci. Prý tam žije už jenom pár obyvatel a já bych se tam moc rád za nimi někdy podíval. Vím, že čeští vojáci tam mají vždy dveře otevřené. Vytvořila se tam totiž přátelství, která jsou na celý život. A právě tohle z tohoto filmu dýchá.“

Premiéra filmu „Příběh – česká stopa v Kosovu“ se uskutečnila v sále Mincovny Státního hradu a zámku v Českém Krumlově v rámci festivalu filmů s vojenskou tematikou, který se zde konal v Den válečných veteránů.

Brněnskou projekci filmu na Univerzitě obrany skvěle doplňuje i výstava velkoplošných fotografií „Kosovo“ téhož autora – Jiřího Hokůva, který zaznamenával stopy českých vojáků v misi KFOR průběžně od roku 2002 až do listopadu 2011, kdy Armáda České republiky své působení v Kosovu ukončila.

Půlhodinový dokumentární film „Příběh – česká stopa v Kosovu“ je promítán ve vestibulu budovy FEM nepřetržitě od pondělí do pátku v době od 8 do 18 hodin. Civilní veřejnost má vstup volný.


Více informací a video najdete na stránce army.cz​.


Autoři: Pavel Pazdera, Jana Deckerová (OKP MO), foto: archív army.cz​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme