Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Exkurze na 21. základnu taktického letectva v Čáslavi

DOCENDO DISCIMUS

 

Exkurze na 21. základnu taktického letectva v Čáslavi

V listopadu se studenti 2. ročníku oboru pilot a řízení letového provozu v doprovodu Mgr. Lenky Slunečkové  zúčastnili v rámci motivačního programu jednodenní exkurze na 21. základnu taktického letectva v Čáslavi. Skupina byla přivítána zástupcem velitele základny plukovníkem gšt. Ing. Ondřejem Rejmanem, který přednesl prezentaci o struktuře a hlavních úkolech základny, včetně nastínění kariéry stíhacích pilotů a řídících letového provozu, se zdůrazněním nutnosti ovládat plynně anglický jazyk.

Studenti se poté přesunuli na letecký simulátor KTL-159, který si budoucí piloti měli možnost vyzkoušet pod vedením bývalých stíhacích pilotů. Následovala prohlídka hangárů s výkladem příslušníků 213. letky, která má za úkol provádění oprav a předepsaných prací na letounech L-159 ALCA. Studenti měli možnost důkladně si letouny prohlédnout, včetně pohledu do otevřeného kokpitu. Poté se skupina přesunula do hangáru, technických rojů  211. letky, kde  jim technici umožnili komentovaný pohled nejen do kokpitu Gripenu. 

Po obědě následovala prohlídka věže 214. praporu zabezpečení velení, a to všech jejích složek – WOC (Wing Operation Center), LSLPS (Letištní středisko leteckých pohotovostních služeb), RRNS (Roj radionavigační služby), RKIS (Roj komunikačních a informačních systémů a pracoviště technické podpory). Bohužel byla tak silná mlha, že z plánovaných letů se neuskutečnil ani jeden, takže studenti neměli možnost poslechu komunikace mezi piloty a ŘLP v anglickém jazyce, zato jim ale díky tomu byli všichni zaměstnanci věže plně k dispozici, měli čas se rozvyprávět  o své práci, a zodpovědět všechny dotazy studentů. I zde všichni zdůrazňovali nezbytnost schopnosti plynně hovořit v anglickém jazyce, neboť v něm probíhá veškerá komunikace a, jak měli studenti možnost vidět, jsou v něm vedeny i dokumenty. 

Exkurze bezpochyby splnila svůj cíl – motivovat studenty k intenzivnějšímu studiu anglického jazyka coby mimořádně důležité složky svého budoucího zaměstnání, a nastínit jim, jak jejich zaměstnání bude vypadat. Studenti měli též možnost spojit si leteckou terminologii, kterou probírají v hodinách, s realitou.

 

Autor: Lenka Slunečková

​ 

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme