Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO na návštěvě nejstarší vojenské akademie na světě

DOCENDO DISCIMUS

 

Studenti UO na návštěvě nejstarší vojenské akademie na světě

Ve dnech 25. a 26. listopadu 2011 se skupina 41 studentů ze všech tří fakult Univerzity obrany účastnila poznávacího pobytu na Tereziánské vojenské akademii (The Theresian Military Academy) ve Vídeňském Novém Městě (Wienner Neustadt). Šlo o iniciativu kadetů Tereziánské vojenské akademie, kteří studenty Univerzity obrany pozvali, aby tímto prohloubili vzájemnou spolupráci mezi oběma vojenskými školami.

Za zmínku stojí uvést, že Tereziánská vojenská akademie je nejstarší vojenskou akademii na světě, kterou v roce 1752 založila císařovna Marie Terezie. Akademie patří mezi prestižní a celosvětově uznávané vojenské školy a prohloubení vzájemné spolupráce v oblasti studentských a učitelských mobilit může výrazným způsobem zkvalitnit i proces vzdělávání v podmínkách Univerzity obrany, především pak budoucích velitelů jednotek, jako klíčového personálu Armády České republiky. 

Studenti Univerzity obrany měli možnost seznámit se s prostředím, ve kterém kadeti Tereziánské vojenské akademie studují a připravují se na své budoucí povolání. Zajímavým byly ucelené prezentace o systému přípravy rakouských kadetů, budoucích vojenských velitelů a o nabídce možností studia rakouských kadetů v zahraničí a možností studia zahraničních studentů na Tereziánské vojenské akademii.

Součástí programu byla i společná návštěva českých studentů a rakouských kadetů na vánočních trzích a ve Vojenském historickém muzeu ve Vídni. V jednom z největších muzeí svého druhu na světě měli čeští studenti možnost shlédnout obsáhlou a unikátní expozici vojenské historie především z I. a II. světové války a bezpočet jiných zajímavostí, jako např. prostřílené auto a původní uniformu, kterou měl na sobě při atentátu 28. června 1914 v Sarajevu následník habsburského trůnu František Ferdinand d'Este. 

V nejbližší době by měla být podepsána bilaterální dohoda mezi Tereziánskou vojenskou akademii a Univerzitou obrany umožňující další vzájemnou spolupráci v rámci Evropského vzdělávacího programu Erasmus, konkrétně reciproční výměnné pobyty studentů a pedagogů.


Autor: Jaroslav Kozůbek​

​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme