Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Začal veletrh vzdělávání Gaudeamus 2011

DOCENDO DISCIMUS

 

Začal veletrh vzdělávání Gaudeamus 2011

V první listopadový den byl na brněnském výstavišti zahájen osmnáctý ročník Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus 2011, jehož se tradičně účastní i Univerzita obrany.

Slavnostního zahájení veletrhu byl přítomen náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata. Účastníky ceremoniálu pozdravil jménem ministra obrany Alexandra Vondry a vyjádřil své potěšení, že dějištěm tak prestižního veletrhu je právě jihomoravská metropole. Připomněl, že i přes ekonomickou krizi a rozpočtové škrty resort obrany rozvíjí oblast vzdělávání vojenského personálu. „V rámci fungování české armády je rozhodujícím prvkem dobře připravený a vzdělaný personál,“ uvedl Michael Hrbata.

Spolu s rektorem Univerzity obrany profesorem Rudolfem Urbanem si prohlédli expozici Univerzity obrany i vystoupení studentů této školy. Nechyběli při tom ani děkan Fakulty ekonomiky a managementu plukovník Vladan Holcner a děkan Fakulty vojenských technologií plukovník Zdeněk Vintr.

Veletrh Gaudeamus získal v rozhodovacím procesu studentů, hledajících studijní možnosti, významné místo. Potvrzují to i slova středoškoláka Jaroslava Kulíška z Moravské Třebové, který si od návštěvy veletrhu slibuje konečné rozhodnutí, kam půjde po maturitě: „Mám dva konkrétní tipy, všechny možnosti mám díky internetu už nastudované, ale upřednostňuji osobní kontakt s odborníky. Rád bych studoval medicínu a zvažuji mezi Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity.

Studentka gymnázia Ingrid Malecová z Bučovic se zajímá o studium geografie a meteorologie, láká jí také obor zbraně a munice, což lze studovat na Fakultě vojenských technologií. Inspiruje ji vojenská kariéra jejího bratra, ale také, jak uvedla, stálý plat a pracovní uplatnění.

Kromě poskytování informací o možnostech studia na Fakultě ekonomiky a managementu, Fakultě vojenských technologií a Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, které se letos prezentují ve stánku číslo 53 v pavilonu F, přibližují zájemcům o studium a profesionální službu v AČR administrativní proces nutný k povolání uchazeče do služebního poměru vojáka z povolání příslušníci oddělení náboru brněnského Krajského vojenského velitelství.

V rámci doprovodného programu „Věda pro život“ Univerzita obrany předvádí 3D vizualizaci armádních jednotek v rámci řízení vojenských operací nebo optické měření a zkoušení zbraní a střeliva s využitím rychlokamery. Návštěvníci veletrhu si mohou vyzkoušet laserový střelecký trenažér pro nácvik střelby z útočné pušky a na učebním trenažéru resuscitaci základních životních funkcí. O všechny nabízené aktivity byl zájem už v první výstavní den.

Zpestřením veletržního programu jsou ukázky studentů Univerzity obrany, a sice boje zblízka MUSADO MCS a taktického výcviku skupiny COMMANDOS, které probíhají denně v době od 10 do 12 hodin. Jako vždy, i letos vzbuzují velký zájem návštěvníků, kteří k předvedeným výkonům nešetřili obdivem.

Společné síly AČR vystavují ve dnech 1. a 2. 11. 2011 před pavilonem F armádní bojové kolové obrněné vozidlo PANDUR II 8x8, dne 3. 11. 2011 lehké kolové obrněné vozidlo IVECO 50B5 a dne 4. 11. 2011 nákladní vozidlo TATRA 810 s pancéřováním. Veletrh Gaudeamus 2011 potrvá do pátku 4. listopadu 2011.


Autor: Zdeňka Dubová​

​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme