Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Slavnostní vojenská přísaha nových studentů

DOCENDO DISCIMUS

 

Slavnostní vojenská přísaha nových studentů

Dne 28. října dopoledne se za přítomnosti prezidenta Václava Klause, ministra obrany Alexandra Vondry, náčelníka Generálního štábu armádního generála Vlastimila Picka a dalších významných představitelů státu uskutečnila na Hradčanském náměstí v Praze slavnostní přísaha vojáků Armády České republiky.

Slavnostní přísahy se zúčastnilo téměř 500 nových vojáků AČR – 330 studentů prvního ročníku Univerzity obrany a 153 nových vojáků AČR, kteří absolvují základní výcvik ve Vojenské akademii ve Vyškově. Velitelem vojenské přísahy byl plukovník gšt. Ing. Josef Trojan.

„Touto přísahou navazujete na vojenské tradice naší země. Přísahu skládali příslušníci československých legií vytvořených v průběhu první světové války, stejně tak účastníci druhé světové války. (…) Na hrdinství a odhodlanost vašich předchůdců při výkonu své vojenské služby nezapomínejte. Pro tyto vojáky nebyla vojenská přísaha pouhou proklamací, brali ji velmi vážně. Mělo by tomu tak být i u vás,“ apeloval na vojáky prezident republiky.

Na jeho slova navázal ministr obrany. „Vojenská přísaha k vojsku a životu vojáka nerozlučně patří, je jedním z milníků a současně i základním kamenem každé vojenské kariéry. Dovolte mi připomenout, že vojenská přísaha je nejen aktem právním, ale také závazkem morálním. Neboť slovo vlast nesmí být, zvláště pro vojáka, prázdným pojmem, ale hodnotou, kterou je třeba ctít a bránit.“

„Armádu potřebujeme,“ zdůraznil také Alexandr Vondra. Akceschopná a připravená armáda je nezbytná pro fungování každého demokratického státu. Podle ministra Vondry nelze podceňovat otázku naší obranyschopnosti ani dnes, kdy obrana je v Severoatlantické obranné alianci spojeneckou a partnerskou záležitostí, opírající se o úměrné rozdělení povinností, nákladů a závazků.


Video:  Slavnostní vojenská přísaha, Praha, 28. 10. 2011


Autor: Olga Haladová, army.cz​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme