Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany se připravují na přísahu

DOCENDO DISCIMUS

 

Studenti Univerzity obrany se připravují na přísahu

Do vojenské přísahy nových profesionálních vojáků Armády České republiky, která bude součástí oslav státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu, zbývá jen pár dnů. Proběhne na Hradčanském náměstí v Praze před prezidentem a vrchním velitelem ozbrojených sil České republiky Václavem Klausem v pátek 28. října.

Pro vojenské studenty Univerzity obrany, kteří se jí zúčastní, je to velký závazek, a tak pod velením zástupce rektora plukovníka gšt. Ing. Josefa Trojana a velitele školního praporu podplukovníka Ing. Miloše Škody pilně nacvičují. V úterý 25. října byli k zastižení v kasárnách Šumavská, kde pilovali komplexní nácvik na slavnostní ceremoniál. „V pátek 28. října budete reprezentovat nejenom sebe, ale také Armádu České republiky. Bude záviset jenom na vás, jak se předvedete,“ řekl před zahájením nácviku plukovník gšt. Josef Trojan, který je zatím s přístupem studentů spokojený.

 

Následuje středeční celodenní nácvik v Praze, který bude neméně náročný. Přestože vojenské přísaze jsou věnovány dva týdny důsledné průběžné přípravy, mají někteří studenti obavy, aby slavnostní finále zvládli na jedničku. „Základní povely trénujeme při každodenním nástupu, po vyučování pak s naší četou trénujeme vyrovnání řadů jednotek a myslím, že v tom máme ještě drobné rezervy, ale v Praze to bude dobré,“ říká svobodník Miroslav Rajci z Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany a dodává: „Přijedou se podívat i moje rodiče a věřím, že vojenská přísaha bude pro mne jedním z největších zážitků, už i proto, že armáda byla u mne vždy na prvním místě.“ 

Svobodnice Kristýna Grbavčicová z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové, která zabezpečuje přípravu studentů na přísahu, vkládá do nácviku své jednotky maximum. „I když jsme všichni nervózní, chceme předvést to nejlepší, co umíme,“ myslí si. Všem našim studentům držíme tedy palce, aby jejich úsilí v den „D“ přineslo očekávaný výsledek.

 

 

Autor: Zdeňka Dubová​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme