Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na Dnech NATO 2011

DOCENDO DISCIMUS

 

Univerzita obrany na Dnech NATO 2011

Oba dny největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě se odehrály ve znamení slunečného počasí, které přilákalo na letiště Leoše Janáčka v Ostravě-Mošnově rekordních 225 000 návštěvníků. Letošního 11. ročníku, který v sobotu 24. září 2011 dopoledne slavnostně zahájil ministr obrany Alexandr Vondra, se aktivně účastnila také Univerzita obrany.

V doslova nabitém programu měli lidé možnost spatřit statické ukázky techniky a výzbroje zúčastněných složek a více než 14 hodin pozemních a leteckých dynamických ukázek, které prezentovaly veřejnosti širokou škálu prostředků, jimiž disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti. K vidění bylo 246 kusů nejrůznější techniky, z toho necelých 90 kusů techniky letecké.

K největším lákadlům letošní show zcela jednoznačně patřil americký strategický bombardovací letoun B-52H Stratofortress, který byl neustále v obležení návštěvníků. Mezi divácky velmi atraktivní patřilo vystoupení turecké akrobatické skupiny Turkish Stars. Osmičlenná formace letounů Northrop NF-5A/B Freedom Fighter předváděla na nebi za bouřlivých ovací dechberoucí kreace a v jednu chvíli na obloze vykouzlila i obří srdce. Efektní byly i ukázky vysvobození rukojmí z letadla nebo zadržení pašeráků s mohutnými explozemi v podání české a německé celní zásahové jednotky. Tepelnou vlnu z výbuchu mohli pocítit na vlastní kůži i samotní diváci.

Návštěvníci se tak mohli seznámit se třemi letouny, které se v dohledné době mohou utkat v soutěži o vyzbrojení našeho letectva. Jedná se o stávající typ JAS-39 Gripen, který představili naši a maďarští letci, Eurofightery 2000 Typhoon, které přiletěly z Německa, Itálie a Rakouska a F-16 Fighting Falcon z výzbroje letectev Norska a Nizozemska. Za největší exotiku lze označit návštěvu izraelských letců se dvěma bojovými letouny F-15D Baz a jedním transportním C-130 Hercules. Jeden z F-15 měl za sebou opakované bojové nasazení, což dokládala označení sestřelů na jeho přídi.

Na Dnech NATO 2011 se podílelo několik stovek vojáků české armády, kteří prezentovali pozemní a leteckou techniku z výzbroje AČR. V dynamických ukázkách se například představil modernizovaný tank T-72 M4CZ, kolový obrněný transportér Pandur 2, nová vozidla Dingo a Iveco, víceúčelový bojový letoun JAS-39 Gripen nebo lehký bitevník L-159/T1.

Z hlediska naší armády je třeba zdůraznit dva akty. V první řadě provedl ministr obrany dekorování praporu 71. mechanizovaného praporu z Hranic stuhou. Ve druhém případě se jednalo o oficiální přistoupení naší republiky k programu AWACS. Zde vystoupili Air Commodore Andy Fryer, zástupce velitele vzdušných sil včasné výstrahy NAEW a Gilbert W. Mace, předseda alianční organizace NAPMO.

Dnů NATO v Ostravě se pravidelně účastní také Univerzita obrany, která letos prezentovala možnosti studia na univerzitě, výcvik boje zblízka MUSADO MCS a jeden vyvíjený robotický systém. Celkem osm ukázek boje zblízka proběhlo v podání studentů UO pod vedením instruktora MUSADO Tomáše Novohradského (Centrum tělesné výchovy a sportu UO) a sklidily velký úspěch u diváků. Zajímavý prostředek, a to robot DMRK představili příslušníci Katedry vojenského managementu a taktiky Fakulty ekonomiky a managementu UO major Jan Mazal a doktorandka Ivana Mokrá. Jde o dálkově řízený monitor pro mapování úrovně radioaktivní kontaminace řešený ve spolupráci s VF Černá Hora, a.s., která se zabývá radiačním měřením a ochranou obyvatelstva.

Katedra vojenského managementu a taktiky FEM spolupracuje s Ústavem automatizace a měřící techniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně a společné aktivity představily i na Dnech NATO. Ústav automatizace a měřící techniky VUT prezentoval robotické systémy Scorpio a Orpheus-AC.

Více informací z této akce najdete na adrese http://www.dny-nato.cz


Autor: Pavel Pazdera​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme