Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti srbské Vojenské akademie opět na Univerzitě obrany

DOCENDO DISCIMUS

 

Studenti srbské Vojenské akademie opět na Univerzitě obrany

Srbští studenti z bělehradské Vojenské akademie opět zavítali do České republiky. Během své týdenní návštěvy od 18. do 25. září nejprve v pondělí a úterý navštívili Ministerstvo obrany v Praze a další složky Armády České republiky, aby ve středu 21. září 2011 viděli pardubické Distribuční centrum logistiky. Cílem jejich pobytu bylo seznámit se se současným stavem a úrovní Armády České republiky a sbíraní zkušeností pro restrukturalizaci ozbrojených sil srbské armády. Podobná návštěva se letos uskutečnila již v polovině května.

Od čtvrtka jejich návštěva probíhala ve znamení poznávání Univerzity obrany a jejich studijních možností. Srbští studenti byli informováni o zaměření Univerzity obrany a o její struktuře. Následovala krátká prezentace a exkurze Katedry logistiky a Katedry ochrany obyvatelstva Fakulty ekonomiky a managementu a následující den Katedry zbraní a munice s Katedrou letecké a raketové techniky Fakulty vojenských technologií.

Nejzajímavější věcí, kterou jsem měl možnost na vaší univerzitě vidět, je nepochybně technické vybavení speciálních učeben a simulačních středisek, díky němuž se mohou jak vojenští, tak i civilní studenti zlepšovat ve vědecko-výzkumných činnostech,“ vyjádřil své dojmy kapitán Željko Popovič. Kadetku Žanu Cvjetojevič na naší škole zaujala možnost pracovat na konstrukčních a kreativních projektech a experimentech. „Je třeba, aby se naši studenti zapojili do vědecko-výzkumné práce na projektech, protože kromě toho, že z nich budou důstojníci, měli by být i schopní vědečtí pracovníci,“ myslí si studentka bělehradské Vojenské akademie.

Podle slov studentů i jejich velitele kapitána Željko Popoviče si odnášejí z návštěvy České republiky řadu cenných poznatků: „Do Srbska si odnáším velice přínosnou zkušenost ze způsobu, jakým jsou organizovány jednotky a jejich činnost, jak jsem měl příležitost nesčetněkrát vidět při sobotní návštěvě Dnů NATO.“

V rámci své návštěvy Univerzity obrany se studenti poklonili památce zakladatele Vojenské akademie v Srbsku – generála Františka Alexandra Zacha (1807 – 1892), který je pochován v Brně. Tento brněnský rodák byl uznávaným českým vojenským teoretikem a jako voják působil v Srbsku, kde byl velmi vážený.

Součástí programu byla také návštěva slavkovského bojiště a účast na Dnech NATO v sobotu 24. září 2011 na letišti Leoše Janáčka v Ostravě-Mošnově, kde se setkali se zástupci Armády České republiky. Po týdnu plném nových zážitků se s Českou republikou rozloučili v neděli 25. září 2011.


Autor: Zdeňka Dubová, foto: Stanislav Poráň​, Pavel Pazdera​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme