Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se představila na Dnu vědců

DOCENDO DISCIMUS

 

Univerzita obrany se představila na Dnu vědců

V sobotu 17. září 2011 se Univerzita obrany zúčastnila třetího ročníku Dne vědců, který již tradičně pořádalo Turistické informační centrum města Brna. Letošní vědecký jarmark brněnských vysokých škol a Akademie věd ČR se konal od 10 do 18 hodin na parkovišti v brněnské ulici Veselá.

Dnem vědců začal Festival vědy s Jihomoravskou plynárenskou, a.s., zaměřený na popularizaci přírodních věd. Týdenní festival bude zakončen 23. 9. 2011. Nocí vědců, kterou za pomoci Evropské Unie pořádá Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně.

Univerzita obrany návštěvníkům představila některé svoje aktivity z oblasti vědecko-výzkumné činnosti. Příslušníci Katedry zbraní a munice prezentovali ukázky optických měření rychlých dějů. Diváci se zájmem shlédli ve zpomalených záběrech funkční cyklus ručních zbraní české armády při výstřelu, deformace kolejnice při průjezdu vlaku, změny polohy zbraně a střelce při výstřelu nebo měření úniků tepla z nezaizolovaných budov.

Tradičnímu zájmu se těšil zátěžový test na bicyklovém ergometru CATEY 1600 řízeném počítačem, který prezentovali pracovníci Centra tělesné výchovy a sportu UO.

Studenti všeobecné medicíny Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany přijeli na Den vědců s ukázkou resuscitace základních životních funkcí. Jejich dvě výborně provedené ukázky základních pravidel při záchraně života na pódiu vždy přilákaly do stánku školy řadu zájemců, kteří si chtěli na trenažéru AmbuMan vyzkoušet svoje schopnosti poskytnutí první pomoci. Jak uvedla studentka střední školy Radka Nováková, která si přišla první pomoc zkusit: „ Řada lidí si myslí, že teoreticky zásady první pomoci ovládá, ale v případě jejich použití si pak už nejsou moc jistí“.

Největší zájem návštěvníků stánku Univerzity obrany byl o simulátor střelby z pistole Beretta. Ať se jednalo o děti, dospívající mládež nebo dospělé, všichni trpělivě čekali ve frontě, až na ně dojde řada. Nejlepšího výsledku s počtem 48 bodů z 50 možných dosáhla studentka druhého ročníku střední školy, která organizátorům sdělila, že v budoucnu možná bude uvažovat o studiu na Univerzitě obrany.

Prezentace Univerzity obrany na Dnu vědců přiblížila naši školu široké veřejnosti a současně seznámila zájemce o studium s nabídkou studijních oborů, podmínkami přijímacího řízení, průběhem studia i uplatněním budoucích absolventů.


Text: Vladimír Šidla, foto: autor a Teodor Baláž​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme