Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Z výcviku budoucích studentů Univerzity obrany

DOCENDO DISCIMUS

 

Z výcviku budoucích studentů Univerzity obrany

Ve vojenském výcvikovém středisku Březina je rušno. Přes tři stovky budoucích studentů Univerzity obrany od 1. srpna letošního roku tady tráví dva měsíce „prázdnin.“  Absolvují zde nevyhnutelnou základní vojenskou přípravu. O její hladký průběh se stará Velitelství výcviku – Vojenská akademie ve Vyškově. V doprovodu náčelníka Oddělení základní přípravy majora Ing. Rostislava Juppy projíždíme výcvikovým prostorem a hledáme stanoviště, na kterých se připravují budoucí vojenští studenti.

Projíždíme kamenitou cestou, míjíme les. Před námi se obnaží mýtina s menším provizorním táborem. Jsme na odloučeném pracovišti, kterému se pracovně říká „kruh.“ Je zde předsunuté postavení, vojáci jsou rozmístěni mimo boj. Praporčík Pavel Hanák vysvětluje, že na tomto místě podstupuje se svou jednotkou stmelovací výcvik pro případné další nasazení v bojovém konfliktu. Vojáci spí v provizorních přístřešcích, vojenské přípravě se věnují i v noci. Jeden z nováčků mi ukazuje vybudovaný příbytek připomínající zvětšené vlaštovčí hnízdo. Spát se v něm ale dá. Praporčík Hanák dodává, že po větších zkušenostech vojáci staví přístřešky mnohem sofistikovanější.

 Přesouváme se o kus dál, kde skupina vojáků trénuje taktickou přípravu. „Jde o činnost vojáka při nastřelení jednotky. Nováčci se seznamují s činností, se kterou se mohou potkat v misích“, popisuje major Juppa. Vojáci se musí naučit zacházet se zbraní a orientaci v prostoru. Lukáš Hruška říká, že výcvik je zvládnutelný: „Je to vše o zvyku, sem tam se někteří nevyspí, ale jinak to jde. Největší potíže jsou s fyzickou kondicí, já osobně to zatím zvládám.“

O kus dál vjíždíme na další stanoviště výcviku. Z pozorovací věže, kde si právě předává službu dvojice nováčků, hledíme na tři velké stany, který poskytují jednotkám dočasný nocleh. Pár metrů před nimi je předsunuté pozorovací stanoviště. Službu v něm mají dvě mladé dívky. Jejich úkolem je zaujetí prostoru a jeho bedlivé pozorování. Zatím co jedna z vojákyň střeží, druhá dobudovává stanoviště kopáním úkrytu. Příslušníci jednotky se mezitím věnují přesunům, střelbám a pohybu v zastavěném prostoru.

Dalším cílem naší cesty je srubový tábor. I sem přicházíme v době střídání stráží. Vítá nás nadrotmistr Aleš Camfrla: „Na základně máme pevnou organizaci celodenní směny. Vjezd přísně střeží strážní hlídka, organizace střežení se týká autoparku, vnitřního patrolování základny, požární hlídky.“ Procházíme kolem dalšího předsunutého stanoviště, které nás předpisově zkontroluje. Ve volném prostranství nacvičují dvě jednotky. Věnují se taktické a zdravotní přípravě i vyžádání MEDEVACu. Součástí výcviku je také komplexní přístup ke zraněnému. Na některých vojácích je viditelná únava.

Poslední z pracovišť s názvem „sektor“ už nestíháme navštívit, výcvik na něm mezitím skončil. Major Juppa mi alespoň tedy popisuje, jak na něm probíhá výcvik: „Úkolem je střežení určeného úseku hranice formou monitorování. Náplní práce vojáků, kteří jsou odříznuti od jednotky a jsou v improvizovaných polních podmínkách, je taktická, zdravotní, topografická a tělesná příprava. Vojáci zde zaujímají prostor formou tzv. trianglu. V noci provádí statické střežení hranice – každou noc někde jinde.

Putování vojenským výcvikovým střediskem končíme stručným hodnocením letošní základní vojenské přípravy budoucích studentů Univerzity obrany: „Oproti minulým letům je menší úbytek těch, kteří to v průběhu výcviku vzdají. Letos jich z 353 bylo šestnáct. Oceňuji, že se nevyskytl problém s tím, že by někdo odmítl plnit úkoly. Přístup nováčků je velmi dobrý. Stejně dobře dopadly i dílčí postupové zkoušky. Nedostatkem je však fyzická stránka příslušníků výcviku, to je však dlouhodobý problém“, shrnuje major Juppa. To, jak si však nováčci se základní vojenskou přípravou poradili, ukážou závěrečné zkoušky, které na ně čekají 20. a 21. září.


Autor: Zdeňka Dubová​​​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme