Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Letecká show na hradeckém nebi

DOCENDO DISCIMUS

 

Letecká show na hradeckém nebi

Na 18. ročník mezinárodních leteckých dnů známých pod zkratkou CIAF (Czech International Air Fest) v Hradci Králové se první zářijový víkend slétlo šedesát letadel a vrtulníků ze třinácti zemí. Svoji mistrovskou třídu zde opět potvrdili piloti z předváděcího týmu vzdušných sil Armády České republiky. Letecké show se zúčastnila také Univerzita obrany.

Kbely, Bratislava, Hradec Králové, Brno a opět Hradec Králové. Na těchto letištích se uskutečnily jednotlivé ročníky CIAF. Z počátečního Armádního leteckého dne (1991) se během následujících sedmnácti roků stala prestižní letecká show, těšící se značnému zájmu jak laické, tak odborné veřejnosti. „Armáda České republiky se zde prezentovala v maximální možné míře. Vzdušné síly se představily jak při zahajovacím průletu, tak v sólových ukázkách proudové a vrtulníkové techniky. Kromě toho byla k vidění nejmodernější pozemní technika, včetně bojových vozidel používaných Armádou ČR v zahraničních misích,“ uvedl armádní generál Vlastimil Picek, náčelník Generálního štábu AČR.

Organizátoři akce připravili po oba víkendové dny šestihodinový letový program s dvaceti akrobatickými ukázkami jak vojenských, tak civilních strojů. S největším diváckým ohlasem se setkala skupinová slétanost francouzského týmu Breitling Jet Teamu, lotyšského Baltic Bees Jet Teamu a polské akrobatické skupiny Bialo-Czerwone Iskry.

V mezinárodní konkurenci se ale prosadili také čeští vojenští piloti, a to nadporučík Ivo Kardoš s podzvukovým bitevníkem L-159 ALCA, kapitán Marcel Kica s bitevním vrtulníkem Mi-24/35, podplukovník Petr Kratochvíl a kapitán Petr Šafařík na vrtulníku W-3A Sokol, jakož i transportní vrtulníky Mi-17 a Mi-171 při seskocích armádních výsadkářů. Pomyslnou třešničkou na dortu byla mistrovská pilotáž kapitána Michala Daňka s víceúčelovým nadzvukovým letounem JAS-39C Gripen. V této souvislosti zaznělo ze strany početné novinářské obce mnoho dotazů na další existenci gripenů ve výzbroji Armády ČR.

„Na jednání vlády České republiky připravujeme materiál o ochraně vzdušného prostoru ČR,“ konstatoval ministr obrany Alexandr Vondra a dodal: „Ten bude počítat s uchováním schopnosti nadzvukového letectva. Rozhodně ale budeme chtít vybírat tuto budoucí schopnost v nějakém soutěžním prostředí. Předpokládám, že konečné stanovisko zazní do konce tohoto roku.“

Leteckou show na královéhradeckém letišti si vychutnaly desetitisíce návštěvníků. Celkově se na hradeckém nebi vystřídalo 72 kusů letadel a vrtulníků. Další, téměř tři desítky letounů, si mohli návštěvníci prohlédnout na statické ukázce. Do programu byly zakomponovány ukázky moderní vojenské techniky, která se střídala s akrobatickými skupinami, jednotlivci a historickými letouny. Většina návštěvníků ocenila možnost být velmi blízko letounů a to jak těch na statické ukázce, tak letounům, které okolo diváků pojížděly před, nebo po svých vystoupeních.

S nabídkou studijních oborů jednotlivých fakult, podmínkami přijímacího řízení, průběhem studia a uplatněním absolventů návštěvníky leteckých dnů seznámili příslušníci Univerzity obrany. Samozřejmostí bylo poskytnutí pomoci zájemcům při výběru vhodného oboru jak u vojenského, tak i civilního studia. Své role informátorů se velmi dobrým způsobem zhostili poručíci Josef Časar a Michal Štefaňák z Fakulty vojenských technologií UO. Svoji profesionalitu projevili i při návratu z přehlídky CIAF 2011 do brněnské posádky, kdy odhodlaně pomáhali do příjezdu hasičů při vyprošťování zraněné osádky havarovaného vozidla Škoda favorit před obcí Holice. Po čelním nárazu zůstaly ve vozidle tři zaklíněné dospělé osoby a hrozilo vzplanutí automobilu.


Autor: Pavel Lang, Pavel Pazdera, foto: Pavel Pazdera​ 

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme