Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vědci z Univerzity obrany testují černý hliník

DOCENDO DISCIMUS

 

Vědci z Univerzity obrany testují černý hliník

Vědečtí pracovníci Katedry radiolokace Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany se v těchto dnech zabývají měřením vzorků černého hliníku. Ten vznikl během experimentů dvou středoškoláků ze Střední průmyslové školy sdělovací techniky realizovaných v rámci jejich stáže ve Fyzikálním ústavu Akademie věd, se kterou má univerzita již předchozí spolupráci. Mladí fyzici objevili tak náhodou způsob, jak lze černý hliník vyrobit na velkých plochách. Původně se domnívali, že vidí jen špínu, byl to však černý hliník. Dosud byl kvůli své složité výrobě spíše teoretickou záležitostí.

Pracovníci Univerzity obrany mají za sebou první část testů: „Jde konkrétně o měření odrazivosti nebo schopnosti pohlcovat mikrovlnné záření na kmitočtu přibližně 10 GHz“, říká  podplukovník Jiří Veselý z Katedry radiolokace.  Podle něj by v této chvíli byly jakékoliv závěry předčasné. Další vzorky obdrží na katedru během tohoto týdne, potom budou konkrétnější výsledky. Zkoumat budou útlumové vlastnosti pro široké spektrum mikrovlnného záření. Pokud by se podařilo potvrdit očekávání vědců, dal by se černý hliník použít jako radioabsorbční materiál. Katedra radiolokace je v případě potřeby připravena podílet se na dalších jeho případných výzkumech.

Využití černého hliníku by mohlo být zajímavé hlavně pro průmysl. Objev může v budoucnu vylepšit například solární panely, protože černý hliník výborně pohlcuje sluneční záření. Látku je možné použít také k výrobě chemických senzorů do továren nebo v oblasti vojenství (maskování proti vizuálnímu průzkumu, elektronického boje apod.). Odborníci z Akademie věd hovoří také o jeho možném využití při výrobě takzvaných neviditelných letadel, která by byla neviditelná pro specifický obor kmitočtů.


Autor: Zdeňka Dubová, foto: Jiří Veselý​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme