Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojenské technické muzeum ukázalo svoji sílu

DOCENDO DISCIMUS

 

Vojenské technické muzeum ukázalo svoji sílu

V sobotu 27. srpna 2011 se ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech u Týnce nad Sázavou uskutečnil devátý ročník akce pod názvem „Tankový den v Lešanech“, který přilákal na téměř třicet tisíc návštěvníků a zájemců o vojenskou historii.

Tématem letošního ročníku byla 2. světová válka. Diváci tak mohli vidět jízdní a bojové ukázky nejen historické, ale i novodobé techniky, jako je malý tank Strv m/37, který byl před válkou vyvinut firmou ČKD pro Švédsko, stíhač tanků Hetzer či repliku známého tanku Tiger. Ze současné techniky se představil modernizovaný tank T-72-M4 CZ, obrněný vůz Dingo, či speciální obrněný transportér Pandur vyrobený pro nasazení v Afghánistánu.

Mimo ukázky jízdních vlastností vozidel byla k vidění i historická bojová ukázka „Setkání na Labi“, do které se zapojily všechny zúčastněné kluby vojenské historie. Příslušníci 121. strážního praporu aktivních záloh KVV Praha poté přiblížili přihlížejícím divákům soudobé boje probíhající v Afghánistánu mezi vojáky a povstalci.

Pro diváky byl přichystán bohatý doprovodný program v podobě statických ukázek expozic historických táborů, expozice AČR a náborového střediska KVV Praha, roty aktivních záloh a spoustu dalších velmi zajímavých výstav. Divákům byl taktéž zpřístupněn celý areál muzea i s jeho drahocennými „poklady“. Nejmenší návštěvníci si přišli na své, když ke svým hrátkám využili tančík upravený na dětské hřiště. Navíc si pro ně pořadatelé připravili vědomostní soutěž, kde odměnou byla jízda obrněným vozidlem přímo v lešanské aréně.

Univerzita obrany na této akci samozřejmě nechyběla a její zástupci tak nabízeli zájemcům informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách a odpovídali na celou řadu velmi zajímavých otázek.


Autor: Roman Hanzlík​
​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme