Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Táta mě trénoval, abych udělala přijímačky

DOCENDO DISCIMUS

 

Táta mě trénoval, abych udělala přijímačky

Je to přesně 28 let, kdy přijel do Vyškova na základní vojenský výcvik podplukovník Miroslav Hájek. Dnes sem přivedl svou dvacetiletou dceru, která v říjnu začne studovat medicínu na Univerzitě obrany. Kromě ní dorazilo do výcvikového střediska ještě dalších 353 vojenských vysokoškolských studentů, aby během dvou měsíců absolvovali základní přípravu u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově.

​Nové vojáky z povolání a zároveň budoucí studenty Univerzity obrany v Brně a Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze čeká náročná půlka prázdnin. „V rámci výcviku absolvují základy, které voják musí mít. Získají taktické znalosti, vyzkoušejí si střelbu, seznámí se s vojenskými řády a nebudou chybět ani pořadová cvičení,“ prozradil instruktor výcviku rotmistr Daniel Tišl.

První hodiny přeměny z civilisty na vojáka jsou vždy náročné. Začaly rozloučením s rodinou a přáteli před vstupem do objektu kasáren a pokračovaly příjmem, ostříháním, lékařským vyšetřením, prvním vojenským jídlem, vystrojením, ubytováním a uložením výstroje a vybavení.

Když ale nechybí motivace, lze tohle všechno zvládnout. „Pro mě byla právě služba v armádě dětským snem. Chtěla jsem být vojenskou lékařkou a jezdit do misí pomáhat lidem tak, jako můj táta. V naší rodině má vojenství velkou tradici, protože mám v armádě i maminku,“ svěřila se nastupující studentka Zuzana Hájková.

„Každý, kdo chce vstoupit do profesionální armády, musí absolvovat základní výcvik. Hlavním úkolem Kurzů základní přípravy je naučit vojáka vše, co potřebuje k přežití a k boji, zvládat obsluhu a střelbu ze základních ručních zbraní a zvyšovat si svoji fyzickou zdatnost a psychickou odolnost pro výkon služby vojenského profesionála,“ řekl náčelník Oddělení základní přípravy a garant kurzu major Rostislav Juppa.

Samotné přijímací řízení vyžaduje od studentů značnou fyzickou kondici. „Jednou z podmínek bylo uběhnou 2300 metrů a já jsem spíš na kratší tratě. Táta se mnou trénoval a hecoval mě, až jsem to nakonec zvládla,“ vypráví Zuzka. O přijetí na medicínu se pokoušela už po druhé. A teď to vyšlo.

„Vím, že to tady bude náročné, ale svou dceru znám už dvacet let, takže v ní stoprocentně věřím. Celý život spolu sportujeme a jsme schopní spolu vyhrávat, dodal hrdě podplukovník Hájek.

Podle velitele 2. výcvikového kurzu kapitána Jaroslava Janúška bude během celého výcviku položen důraz na každodennímu zvyšování fyzické zdatnosti a psychické odolnosti. Všichni rekruti musejí zvládnout nejen základní návyky pořadového vystupování, ale naučí se také orientaci v terénu bez mapy i s mapou a získají základní znalosti k vedení boje jednotlivce a k přežití na bojišti. Vyvrcholením celého výcviku bude jedenáctidenní nepřetržitý výcvik ve výcvikovém prostoru Dědice.



Autor: Pavel Kočvara a Kateřina Lang, army.cz​​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme