Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Meteorolog major Dejmal míří na Špicberky

DOCENDO DISCIMUS

 

Meteorolog major Dejmal míří na Špicberky

Major RNDr. Karel Dejmal, Ph.D., z Katedry vojenské geografie a meteorologie Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany odletí za pár dnů na Špicberky. Od 14. srpna do 9. září 2011 se bude v drsných podmínkách podílet na chodu malé vědecké základny a provádět různá měření a pozorování.

Garantem expedice je Centrum polární ekologie, které je součástí Katedry biologie ekosystémů Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Posláním centra je poskytování pravidelné vysokoškolské výuky Polární ekologie a přidružených oborů.

Pětičlenná skupina vědců bude mít své útočiště v ruské lovecké chatě v blízkosti bývalého ruského pitoreskního města Pyramiden. Major Dejmal bude v průběhu svého pobytu na Špicberkách řešit projekty, na nichž pracuje s Katedrou zbraní a munice Fakulty vojenských technologií týkající se dohlednosti a rozlišitelnosti objektů. Dále pak hydrologické záležitosti, které se budou týkat například zaměřování vodních toků a hydrologické bilance.

Po svém příletu na Špicberky musí major Dejmal absolvovat speciální střelecký kurz. Ten je nutný kvůli ochraně proti divoké zvěři, zejména ledním medvědům. Těch tady žije hodně. Podle majora Dejmala zde dochází každoročně k incidentu s medvědem, proto se bez pušky nesmí ani hnout.

„Těším se na to, že získám zajímavou zkušenost. Budu odkázaný sám na sebe a na malou skupinu. K dispozici nebudeme mít internet ani mobil,“ uvádí člen polární expedice z Univerzity obrany. Odměnou bude zajisté atraktivita místa, kam lidská noha tak hned nevkročí.

Špicberky jsou ostrovy v Severním ledovém oceánu severně od evropské pevniny. Zároveň je to nejsevernější část Norského království. K severnímu pólu je to odtud coby kamenem dohodil. Jako výchozí bod si Špicberky vybralo i mnoho významných polárních expedicí, mj. expedice Nora Roalda Amundsena a Itala Umberta Nobileho (let vzducholodí k severnímu pólu).


Autor: Zdeňka Dubová​, foto: autorka a Tomáš Tyml (polar.prf.jcu.cz)

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme