Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pedagogové Univerzity obrany jmenováni profesory

DOCENDO DISCIMUS

 

Pedagogové Univerzity obrany jmenováni profesory

Ve slovutné Velké aule pražského Karolína se v pátek 24. června 2011 uskutečnilo předání jmenovacích dekretů osmdesáti novým vysokoškolským profesorům a profesorkám. Nový akademický titul tak obdrželo celkem 11 docentek a 69 docentů českých vysokých škol. Prezident republiky Václav Klaus vložil v průběhu slavnostního ceremoniálu jmenovací dekrety do rukou také třem novým profesorům, které navrhla Vědecká rada Univerzity obrany.

Ke slavnostnímu jmenování Rudolfu Jaloveckému, plukovníku Martinu Macko a Karlu Odrážkovi poblahopřál spolu s prezidentem republiky také ministr obrany Alexandr Vondra, který v projevu na adresu nově jmenovaných vysokoškolských profesorů uvedl: „Jako ministr obrany České republiky jsem velmi poctěn skutečností, že dnes přijmou své jmenování i tři noví profesoři Univerzity obrany. Je to pro mě důkazem, že naše armáda není izolovaným, do sebe zahleděným světem, ale prošla a stále prochází nevyhnutelnými změnami, které jsou dány jak vnitřními potřebami armádní struktury tyto změny uskutečňovat, tak objektivními podmínkami, v nichž se odehrává fungování armády a státu. Obrana naší země, našeho světa, všech hodnot, které jsou nám drahé, však už dávno není pouze záležitostí ozbrojených sil, ale každého člověka, pro kterého slovo vlast není prázdným symbolem, ale personifikací domova, jeho osobní i národní identity.“

Prezident Václav Klaus ve své zdravici zdůraznil společenskou prestiž vysokoškolských profesorů, kteří by svým hlasem, svými názory a vážností svého titulu měli býti více slyšet ve veřejném dění. Apeloval na skutečnost, že profesorská práce, statut profesora, se musí odrazit při předávání zkušeností studentům, tedy ve výuce. Pedagogická činnost by tak měla být prioritou.

Plukovník profesor Martin Macko po svém jmenování přiznal, že nový akademický titul je pro něj pomyslným vrcholem, k němuž vedla pětadvacetiletá nelehká cesta vědecké práce i pedagogické činnosti. „Moc si vážím toho, že se mi to s přispěním mnoha zainteresovaných podařilo,“ svěřil se profesor Univerzity obrany, který je prorektorem pro vědeckou činnost a působí na katedře zbraní a munice.

Nově jmenovanými profesory Univerzity obrany jsou:

  • docent Ing. Rudolf Jalovecký, CSc., pro obor vojenská technika - elektrotechnická
  • plukovník docent Ing. Martin Macko, CSc., pro obor vojenská technika strojní – zbraně a munice
  • docent MUDr. Karel Odrážka, Ph.D., pro obor vojenská radiobiologie

Autor: Miroslav Šindelář, army.cz
Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme