Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Dárcem krve je od svých devatenácti

DOCENDO DISCIMUS

 

Dárcem krve je od svých devatenácti

U příležitosti Světového dne dárců krve, který byl vyhlášen na 14. června, se v pondělí 20. června v prostorách krajského úřadu v Brně setkali ocenění dobrovolní dárci krve z jižní Moravy. Zlatý kříž III. stupně za 80 bezplatných odběrů jim předal hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek a zástupci oblastních spolků Českého červeného kříže z jednotlivých okresů jižní Moravy.

Mezi nimi byl také podplukovník gšt. Ing. Ivo Pikner, Ph.D., z Katedry celoživotního vzdělávání Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany. Dobrovolným dárcem krve je od svých devatenácti let. To byl studentem Vojenské akademie Antonína Zápotockého. Od té doby je na transfuzní stanici třikrát-čtyřikrát do roka. „Tehdy to byl takový studentský sport. Na jedné straně jsem cítil, že dělám něco užitečného, na druhé straně s tím bylo spojené příjemné volno,“ vzpomíná na počáteční motivaci svého dárcovství Ivo Pikner.

Na svém kontě má více než sto darování, což představuje okolo 50 litrů krve. Dnešní jeho motivací je nedostatek krve v porodnictví a na dětských odděleních. Kromě ní jim často dává i krevní deriváty. „Je to krásný vnitřní pocit, když můžete pomoci někomu, i když jej neznáte,“ říká. „Jenže dnes se už takovéto pocity nenosí. Mnozí darují krev za úplatu, ale to se pak už ten radostný pocit ztrácí,“ míní. Při jednom vyšetření mu zjistili krajní hodnoty, darování krve by tedy mohlo být pro něj nebezpečné. Jenže pacient, malé dítě, které čekalo na operaci, byl v ohrožení života, a tak mu po dohodě s lékařkou odebrali alespoň menší množství krve. To byl podle něj nejkrásnější pocit.​

Smyslem Světového dne dárců krve není jenom ocenit dobrovolníky po celém světě, ale také upozornit na to, že v některých zemích stále chybí dostatečné zásoby krevních transfuzí. Podle záznamů Českého červeného kříže k nim patří i Česko. A to je důvod k zamyšlení, jestli bychom i my nemohli tuto statistiku o něco vylepšit. K tomu by měla pomoci také soutěž „O pohár akademické krve“,  kterou vyhlásil ředitel Fakultní nemocnice v Brně. Bližší informace o tom najdete na www.fnbrno.cz/opoharakademickekrve a v článku Brněnská nemocnice potřebuje Tvou krev. 


Autor: Zdeňka Dubová, foto: archiv Jihomoravského kraje

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme