Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Commandos na soutěži Lombardia 2011

DOCENDO DISCIMUS

 

Commandos na soutěži Lombardia 2011

Ve dnech 20. až 22. května 2011 se uskutečnil v Itálii, v okolí Milána, další ročník soutěže průzkumných hlídek „Lombardia 2011“. Za Univerzitu obrany se uvedené akce zúčastnila hlídka složená ze členů skupiny Commandos.

Letošní „Lombardia 2011“ byla výroční 25. soutěž pořádaná sdružením U.N.U.C.I., tedy něco jako naše aktivní zálohy. Soutěže, nebo spíš závodu, se vždy účastní okolo padesáti hlídek z celého světa. Letos soutěžily například hlídky z Finska, USA, Velké Británie či Kypru. Zaměření jednotek je různé – vojenské školy, aktivní zálohy i regulérní armádní jednotky. Z toho také vychází soutěžní kategorie – aktivní zálohy, italské jednotky, ostatní armádní jednotky a vojenské školy. Jako soutěž navíc se vždy hodnotí střelecká část, ve které se rozdávají individuální i skupinová ocenění.

Po loňském úspěchu skupiny Commandos, která skončila druhá v kategorii vojenských škol a 16. celkově, jsme chtěli letos s novou sestavou ve složení četař Petr Homola, četař Tomáš Mikulec, desátník Lukáš Chroumal a desátník Petr Topinka dosáhnout minimálně stejného umístění. Tomu také odpovídala příprava – ať už individuální (střelby, nákup výstroje) nebo skupinová (přesuny, poznávání techniky). Prostě jsme nechtěli nic podcenit. Do příprav byl také zapojen svobodník Ondřej Hrubý, určený jako náhradník, ovšem připravený kohokoliv zastoupit.

Samotná soutěž začala v pátek 20. května 2011 ráno na blízké střelnici. Probíhaly střelby z různých pozic a z různých zbraní (útočné pušky M16/M4, FN FAL/L1A1, pistole Beretta 98 a puška Beretta RX4). Výsledky se zapisovaly celému týmu a také se hodnotily výsledky jednotlivců. Poté soutěž pokračovala až večer, odjezdem do 25 km vzdáleného prostoru v okolí místního letiště. Zde proběhl brífink (zvlášť italský a anglický) a po něm následovala kontrola soutěžících (ústroj – vojenská uniforma, boty vojenského typu, helma a kontrola batohů – minimální zátěž 10 kg. Nicméně po sbalení všech nezbytných věcí se naše zátěž po celou dobu pohybovala mezi 25 – 30 kg). A poté hned první úkol – test na znalost bojového rozkazu. Po něm následovalo simulované vysazení z vrtulníku na letišti a první přesun k dalšímu úkolu – nočnímu průzkumu letiště. Po tomto úkolu následovaly další – test z mezinárodního humanitního práva, přepad objektu a rozpoznávání zbraní, reakce na improvizované nástražné zařízení, rozpoznávání min, zdravotní příprava, navádění vrtulníku, volání MEDEVACu - letecké záchranné pomoci, obsazení pozorovacího stanoviště a navedení dělostřelecké palby, tiché proplížení kolem protivníka, zdolání vodního toku (plaváním, přeběhnutím a po lanech) a nakonec zajetí a výslech. Poslední disciplína se v našem podání změnila spíše v „pokus“ o výslech, neboť se nám během transportu dvěma ozbrojenými strážci podařilo oba odzbrojit a za použití znalostí z oblasti MUSADA efektivně zlikvidovat a následně utéct ze zajetí, s čímž pořadatelé zjevně nepočítali.

Touto disciplínou závod skončil (zhruba ve 13 hodin v sobotu 21. května 2011) a nás čekal už jen přesun do blízkého tábora, kde jsme si konečně mohli odpočinout. Také jsme mohli trochu zhodnotit průběh závodu a z GPS vyčíst celkovou trasu, která činila 39 km za 7 hodin a 15 minut „přesunového“ času. Ten den nás už čekala jen sprcha, údržba materiálu a večerní setkání, na kterém byli vyhodnoceni střelci. Z našeho týmu získal stříbrný odznak četař Tomáš Mikulec a bronzový získal desátník Petr Topinka. To byla jen malá předzvěst následného úspěchu.

Vyhlášení výsledků soutěže a vítězů je vždy velkolepé. Letošní rok nebyl výjimkou. Vyhlášení bylo spojeno s menším průvodem historickým centrem Milána, za účasti všech soutěžících, vojenské hudby, vlajkonošů a dalších italských jednotek. Ceremonie byla dlouhá a únavná, ale jakmile se přešlo k vyhlašování kategorie vojenských škol, byla všechna únava pryč. „Snad aspoň to třetí místo,“ říkal jsem si. Moje naděje však po udělení třetího a druhého místa byly na bodu mrazu. „Tak nic, třeba příště.“ říkal jsem si opět v duchu. O to víc jsem nemohl uvěřit moderátorovi, který při jmenování prvního místa vyřkl slova: „University of Defence Commandos“. Radost byla neuvěřitelná. Ale nebyla poslední. Následně se ukázalo, že jsme dokonce celkově skončili na čtvrtém místě, což při faktu, že první tři týmy byli italské, tedy domácí, není vůbec špatné. Letošní ročník byl tedy pro výpravu naší školy nanejvýš úspěšný. Dva odznaky za střelbu, 1. místo v kategorii vojenských škol a 4. místo celkově. Myslím, že jsme vůbec nezklamali důvěru, kterou v nás naše škola vložila a dokázali jsme nejen sobě, ale i světu, že skupina Commandos z Univerzity Obrany je zkušený a nebezpečný soupeř.

Autor: Petr Homola, foto: Petr HomolaJiří Šrejma, Lukáš Chroumal

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme