Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Polygonu jezdí nejmodernější kolová technika AČR

DOCENDO DISCIMUS

 

Na Polygonu jezdí nejmodernější kolová technika AČR

Již tradičně je součástí doprovodného programu veletrhu IDET, který letos probíhá od 10. do 13. května 2011 na brněnském výstavišti, překážková předváděcí dráha Polygon. V režii pracovníků Katedry bojových a speciálních vozidel Univerzity obrany je již od roku 1995. Od té doby postavili Polygon v různých obměnách dvacetkrát, a to i v zahraničí.

Na letošním IDETu je na překážkové předváděcí dráze celkem 6 základních překážek, které svou konstrukcí představují charakteristické překážky terénu a umožňují předvádění jízdních vlastností vozidel. K nejnáročnějším patří „klády“, za divácky atraktivní lze považovat také „schody“ anebo „boční náklon“.  

Odborná i civilní veřejnost může na Polygonu sledovat ukázky jízdních vlastností nejmodernější kolové techniky zařazené do výzbroje AČR, jako je například terénní automobil Tatra T-810, vozidlo Land Rover Defender 130 Kajman, lehká kolová obrněná vozidla DINGO 2 a IVECO LMV, nebo bojové kolové obrněné vozidlo PANDUR II 8x8. Kromě vojenských vozidel můžete na překážkové dráze vidět v akci také civilní automobily jako například Tatra 815-7 6x6 nebo Dacia Duster. Odvážnější návštěvníci se mohou svézt v některém z vozů a nástrahy Polygonu tak vyzkoušet na vlastní kůži.

I letos je  Polygon hojně navštěvován celou řadou oficiálních i neoficiálních hostů.  K těm významným patří například náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek, který se tady objevil dokonce dvakrát, anebo delegace ze Slovinska či Malajsie.

Součástí programu na Polygonu je i doprovodný program, zejména ukázky taktické skupiny COMMANDOS pod taktovkou Katedry vojenského managementu a taktiky. Studenti Univerzity obrany předvádějí denně ve třech vystoupeních taktické činnosti realizované v soudobbých mezinárodních operacích. Jedna z ukázek simuluje zajetí rukojmího skupinou teroristů a jeho osvobození přepadovým týmem. Dále je to vysazení skupiny v nestabilní zóně, provedení pěší patroly a činnost hlídky po nastřelení nepřítelem. Třetí ukázka je zaměřena na zneškodnění nepřítele při průjezdu kontrolně-propouštěcím místem. Nechybí kouřové efekty, střílení a divoká jízda autem. To vše doprovázeno komentářem podplukovníka doc. Ing. Zdeňka Flasara, CSc., pod jehož vedením skupina pracuje.

Oživením doprovodného programu veletrhu IDET bylo i středeční vystoupení skupiny MUSADO MCS v prostorách pavilonu Z, v němž se v rámci Armády České republiky prezentuje také Univerzita obrany. Skupina, složená ze studentů Univerzity obrany, pod vedením svého instruktora Mgr. Tomáše Novohradského předvedla tři ukázky boje zblízka v různých alternativách.

 

 Video  - IDET 2011 - překážková předváděcí dráha Polygon

Video - IDET 2011 - vystoupení skupiny MUSADO MCS

Video - IDET 2011 -ukázky taktické skupiny COMMANDOS

  

 Autor: Zdeňka Dubová, foto: Jiří Pařízek, Roman Hanzlík, Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme