Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Začal jedenáctý ročník veletrhu IDET

DOCENDO DISCIMUS

 

Začal jedenáctý ročník veletrhu IDET

Na brněnském výstavišti byl 10. května 2011 zahájen jedenáctý ročník mezinárodního veletrhu IDET. Jde o jednu z největších světových přehlídek obranných technologií ve střední a východní Evropě. Vystavovatelé z přibližně 30 zemí představují své produkty zahraničním armádním delegacím a odborníkům z celého světa. Veletrhu IDET 2011 se účastní i Univerzita obrany.

Základní zaměření expozice resortu obrany na letošním mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky je soustředěno na prezentaci současné Armády České republiky. Tomu odpovídají dominanty expozice, které jsou umístěny v centru výstavního prostoru pavilonu Z. 

Univerzita obrany v Brně, resp. její vědecko-pedagogická pracoviště, se jako součást české armády prezentuje rovněž v pavilonu Z a v prostoru Polygonu na volné ploše Z1. Veřejnosti představuje projekty obranného výzkumu, výzkumné záměry a další aktivity. Jde například o systém mobilního pracoviště krizového štábu a testování adaptivní kamufláže nebo pracoviště 3D vizualizačního systému pro velitele a štáb brigády, dále o inovaci technologií zpracování dat ze senzorů umístěných na letecké technice a fúzi dat z těchto senzorů v prostředí NEC, projektování a výstavbu náhradních přemostění po povodních, pasivní systém automatického sledování pohyblivých cílů či materiálovou detekci vojenské techniky. Tradičně nechybí ani umělá překážková předváděcí dráha pro kolová vozidla Polygon 2011.

Zpestřením programu prvního dne byly ukázky vojenského lezení v podání studentů a jejich učitelů z Univerzity obrany. Návštěvníci měli možnost zhlédnout v pavilonu Z ukázky využití prvků vojenského lezení při přesunu družstva a záchranu raněného v nepřístupném terénu. Ukázky, které byly předvedeny v režii Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany, probíhaly ve spolupráci s příslušníky samostatných záchranných rot Olomouc a Rakovník. Jejich příslušníci přítomné zaujali také předvedením akce se zapojením cvičeného psa slaňujícího společně se záchranářem. Ukázky vojenského lezení budou probíhat každý den, a to třikrát denně.

Odpoledne si expozici resortu obrany prohlédl první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý, který v doprovodu rektora – velitele Univerzity obrany brigádního generála v záloze Rudolfa Urbana rovněž zavítal do výstavního prostoru Univerzity obrany. Náměstek Šedivý se krátce seznámil s vystavovanými exponáty z oblasti vědecko-výzkumné činnosti a blíže se zajímal o pracoviště 3D vizualizačního systému pro velitele a štáb brigády. Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek byl zase přítomen ukázce vojenského lezení v podání studentů Univerzity obrany. Ve výstavním prostoru Univerzity obrany ho přivítal zástupce rektora plukovník gšt. Josef Trojan.

Nedílnou součástí prezentace Ministerstva obrany ČR na veletrhu IDET 2011 je odborný doprovodný program, jemuž vévodí tradiční mezinárodní konference CATE (Community-Army-Technology-Environment) organizovaná  Univerzitou obrany v Brně ve dnech 10. až 12. Května. Jde o federaci pěti odborných konferencí  a v jednotlivých sekcích se bude debatovat zejména o nejnovějších vojenských technologiích, bezpečnosti a ochraně informací, distančním vzdělávání, simulaci a komunikaci, bezpečnostním managementu a společnosti a také o armádě a znalostní společnosti.

 

Autor: Zdeňka Dubová, foto: Zdeňka Dubová, Pavel Pazdera 

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme