Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Uctění památky obětí druhé světové války

DOCENDO DISCIMUS

 

Uctění památky obětí druhé světové války

V těchto dnech si připomínáme 66. výročí ukončení druhé světové války v Evropě. Oslav Dne vítězství se účastnili i příslušníci Univerzity obrany, a to zejména vojenští studenti. První akcí po čtvrtečním slavnostním shromáždění bylo páteční vzpomínkové setkání v Kroměříži, dále nedělní pietní shromáždění v Národním památníku na Vítkově v Praze, u památníku v brněnských Kounicových kolejích a Pomníku Rudé armády na Moravském náměstí v Brně. V pondělí 9. května 2011 oslavy vyvrcholily pietním aktem na Ústředním hřbitově v Brně.

Vzpomínkové setkání v Kroměříži v pátek 6. května 2011 pořádaly magistrát města a Společnost Ludvíka Svobody. Pietní akt se uskutečnil symbolicky u hrobu československého vlastence a legendárního velitele 1. čs. armádního sboru v SSSR armádního generála Ludvíka Svobody na kroměřížském hřbitově. Památku obětí války slavnostním položením věnců uctili zástupci kroměřížské radnice, Generálního konzulátu Ruské federace v Brně, Svazu bojovníků za svobodu, Sdružení válečných veteránů ČR, Společnosti Ludvíka Svobody, Československé obce legionářské, Univerzity obrany v Brně a Krajského vojenského velitelství ve Zlíně. Většinu studentů Univerzity obrany tvořili členové Historické skupiny Ludvíka Svobody při UO.

Konec druhé světové války v neděli 8. května 2011 na pražském Vítkově oslavili ústavní činitelé včetně prezidenta Václava Klause a premiéra Petra Nečase, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové a 1. místopředsedy senátu Přemysla Sobotky. Resort obrany zastupoval náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek. Slavnostnímu shromáždění přihlíželi také desítky válečných veteránů a studentů Univerzity obrany.

V neděli 8. května 2011 dopoledne v brněnských Kounicových kolejích, které sloužily za války jako věznice gestapa a popraviště českých vlastenců, uctili jejich odkaz představitelé Jihomoravského kraje, Statutárního města Brna, politických, občanských i vojenských organizací včetně Univerzity obrany. Od roku 1940 až do osvobození Brna 26. dubna 1945 bylo v areálu kolejí usmrceno oběšením nebo zastřelením přes 1350 odpůrců fašismu, včetně žen a starců. Na 183 studentů odvezli nacisté do koncentračního tábora Sachsenhausen. V této brněnské věznici průběžně internovali 36 000 vlastenců a bojovníků proti fašismu, včetně britských, amerických a australských zajatců.

V odpoledních hodinách slavnostní program vyvrcholil pietním aktem na Moravském náměstí v Brně u Pomníku Rudé armády. Květinové dary zde položili jak pamětníci osvobozeneckých bojů, tak představitelé Jihomoravského kraje, brněnského diplomatického sboru, vrcholných justičních institucí, Armády a Policie ČR a dalších organizací a institucí. Náměstek hejtmana Václav Božek v projevu vyzdvihl statečnost všech účastníků osvobozovacích bojů a jménem Jihomoravského kraje i jménem svým vyslovil hluboké uznání žijícím válečným veteránům a vzdal úctu padlým. 

Na počest obětem druhé světové války proběhl v pondělí 9. května 2011 dopoledne další vzpomínkový akt na Ústředním hřbitově v Brně. Jejich památce se přišli poklonit představitelé Statutárního města Brna, politických, občanských i vojenských organizací včetně Univerzity obrany. Přítomni byli také zástupci ruského a ukrajinského konzulátu v Brně. Kromě položení věnců byla součástí aktu panychida pravoslavného kněze. Pietního aktu se zúčastnil také zástupce rektora Univerzity obrany a velitel posádky Brno plukovník gšt. Josef Trojan, který pronesl krátký slavnostní projev.

 

Fotogalerie: Uctění památky obětí druhé světové války - pietní akt 9. 5. 2011

 

Autor: Pavel Pazdera, Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme