Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní týden na Královské vojenské akademii v Bruselu

DOCENDO DISCIMUS

 

Mezinárodní týden na Královské vojenské akademii v Bruselu

Ve dnech 26. dubna až 1. května 2011 se na půdě Královské vojenské akademie v Bruselu konal Mezinárodní týden, na který byli sezváni zástupci spolupracujících univerzit napříč Evropou, ale dorazila i delegace například z dalekého Thajska.

Na Mezinárodní týden byla pochopitelně vyslána i česká delegace z Univerzity Obrany, jež sestávala ze zástupců všech tří fakult v čele s vedoucím Katedry letectva FVT plukovníkem gšt. Ing. Miloslavem Bauerem Ph.D.,  Fakultu ekonomiky a managementu jako jedinou reprezentovaly dva zástupci a to četařka Markéta Janatová a četař Milan Lenc. Fakulta vojenských technologií vyslala desátnici Evu Popelářovou a hradeckou Fakultu vojenského zdravotnictví reprezentoval četař Martin Bortlík. 

Úkolem celého týdne bylo seznámit se nejen s některými aspekty Belgické armády, ale také poznání jejich kulturního a sociálního života. Dalším cílem bylo poskytnout, nám kadetům, příležitost pro získání nových přátel, sdílet společné zážitky a konfrontovat myšlenky s dalšími studenty vojenských škol z mnoha rozličných národů.

V rámci setkání důstojníků se také řešily otázky budoucí vzájemné spolupráce. Na společných setkáních akademických pracovníků a studentů nejednou zazněl zájem ze strany Královské vojenské akademie o podporu mobility studentů s možností studovat na jejich fakultách v jazyce anglickém nebo francouzském. Jako příklad byly prezentovány aktivity v rámci Erasmu mezi belgickou RMA a českou Univerzitou obrany, nebo v rámci asociace evropských leteckých akademií EUAFA.

Na programu celého týdne byla nesčetná škála aktivit. Po příjezdu v pondělí jsme absolvovali okružní jízdu autobusem s detailním výkladem po Bruselu. Během asi 3 hodinové vyjížďky jsme měli dostatek příležitostí poznat všechny krásy i úskalí hlavního města Belgie.

Druhý den, časně ráno jsme oblékli polní uniformy a vypravili se do asi 70km vzdálené tréninkové základny Marche-les-Dames. Zde nás čekaly outdoorové aktivity v podobě via ferrata, překonávání roklí na visutých mostech, slaňování skal a mnoho dalších. V odpoledních hodinách jsme se přemístili na leteckou základnu do Florennes, kde jsme navštívili historické muzeum a také hangáry se stíhacími letouny F-16. Večer následovala formální večeře s velením akademie.

Třetí den jsme mohli v kasárnách v Leopoldsburgu zhlédnout dynamickou demonstraci záchranné operace pozemních vojsk na nepřátelském území a odpoledne nás čekala prohlídka univerzitního kampusu a polytechnických laboratoří na akademii v Bruselu.

V pátek jsme se vypravili na námořní základnu v Zeebrugge, kde nám byla mimo jiné ukázána speciální plavidla splňující ty nejpřísnější požadavky pro pohyb a práci v minovém poli a také ponorkové systémy SeaFox určené k přímé destrukci min. Po obědě jsme vyrazili do jednoho z nejpůvabnějších městeček v Belgii, jímž nemůže být žádné jiné, než historické Bruggy.

Hlavní náplní posledního dne stráveného na půdě Královské vojenské akademie byly nejrůznější sporty, ale vyvrcholení celého týdne přišlo až okolo desáté hodiny večerní. To generálmajor Harry Vindevogel slavnostně zahájil ples RMA.  

V Belgii jsme strávili úžasný týden s velice příjemnými lidmi a zažili mnoho netradičních okamžiků. Seznámili jsme se s našimi kolegy z různých armád z různých koutů světa a mohli tak poznat, jak to funguje na jiných školách, v jiných zemích.

V rámci spolupráce a vzájemné blízkosti vojenských univerzit, akademií a škol hodnotím celou záležitost velice kladně a věřím, že všichni účastníci budou z této zkušenosti čerpat nejen ve svém profesním životě, ale také v tom soukromém. Také pevně věřím, že přátelské vztahy, jež zde vznikly, budou trvat i v letech následujících a přispějí tak k další mezinárodní spolupráci.             

 

 Autor:  Martin Bortlík, foto: Milan Lenc

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme