Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Věda a umění za polárním kruhem

DOCENDO DISCIMUS

 

Věda a umění za polárním kruhem

Předzvěstí vzájemné spolupráce vědeckých pracovníků Armády České republiky a Jihočeské univerzity je výstava „Věda a umění za polárním kruhem“. Vernisáž se konala 2. května 2011, v Clam-Galasově paláci za účasti náčelníka Generálního štábu Armády České republiky armádního generála Vlastimila Picka, velvyslance Norského království Jense Elikaase, profesora Ivana Wilhelma z ministerstva školství a hlavních představitelů společnosti Commenium, o. p. s., Jihočeské univerzity a Archivu hlavního města Prahy. 

Účastníci expozice obdivovali ukázky výzkumu českých polárníků, kteří v letech 2007 – 2010 prováděli výzkumné práce na souostroví Svalbard, v České republice známé jako Špicberky. Na výstavě lze mimo jiné vidět ukázky kosterních pozůstatků živočichů, fotografie výzkumníků při práci, detaily polární stanice, ale i krásnou severskou přírodu. Výstavu doplňuje Armáda České republiky o fotografickou dokumentaci vojenských meteorologických výzkumů v polárních oblastech za 2. světové války.

Generál Picek při vernisáži řekl.: „Tento společný projekt vítám. Vědečtí pracovníci Armády České republiky se neuzavírají světu a poznatky za polárním kruhem přispějí k hlubšímu pochopení světa kolem nás.“ Náčelník Geografické služby AČR plukovník Pavel Skála navázal na generálova slova: “Armáda České republiky musí být připravena operovat nejen v extrémních teplotách, s kterými se setkává například v Afghánistánu, ale i v arktické zimě.“ Velvyslanec Norského království Jense Elikaase účast České republiky na vědeckém výzkumu vítá a podporuje. 

Čeští vědci si museli na první výpravě na mrazivý sever vystačit jen se dvěma kontejnery a ruskou loveckou chatou. Podmínky pro bádání by se ale měly zlepšit. Už letos chtějí postavit stálou výzkumnou stanici a vylepšit i technické zázemí. Podle plánů by měla být stanice obydlena zhruba tři měsíce v roce a kromě vědců by na ní mohli kratší dobu pobývat i studenti. K expedici se nově připojí i major Karel Dejmal, odborný asistent Katedry vojenské geografie a meteorologie Univerzity obrany.

Výstava v Clam-Galasově paláci potrvá do 27. května 2011.

 

Autor: Mira Třebická, www.army.cz

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme