Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Rektor Univerzity obrany v Bělehradu

DOCENDO DISCIMUS

 

Rektor Univerzity obrany v Bělehradu

Rektor Univerzity obrany profesor Rudolf Urban navštívil 12. dubna 2011 Univerzitu obrany v Bělehradu. Doprovázeli ho přidělenec obrany Velvyslanectví ČR v Bělehradě plukovník Lórant Kürtösi a představitel Zastupitelského úřadu ČR v Bělehradě Jiří Juřík. Hosty přijal rektor generálmajor prof. dr. Miograd Jevtić, který je seznámil s organizací srbské Univerzity obrany a s plány jejího dalšího rozvoje. Historie této školy je velmi mladá, o jejím založení rozhodla srbská vláda na svém zasedání teprve 24. února 2011.  

Univerzitu obrany v Bělehradu tvoří Vojenská akademie, Vojenská lékařská akademie a Vojensko-technický institut. Zajímavé je, že na jejím zrodu má zásluhu i brněnská Univerzita obrany. Potvrzují to i slova profesora Dr. Miograda Jevtiće, který sdělovacím prostředkům ve své zemi řekl: „Spolupráce s Univerzitou obrany v Brně a Českou republikou, zejména jejich zkušenosti, pro nás znamenaly mnoho. Tato univerzita je příkladem toho, jak se může integrovat vojenské a civilní školství, a že touto synergií lze dosáhnout vyšší kvality.“

Náčelník Vojenské akademie brigádní generál Mladen Vuruna hovořil při setkání s profesorem Urbanem o činnosti a její struktuře, speciálně pak probrali spolupráci ve vědecko-výzkumné oblasti. Na Vojenské lékařské akademii se hostům věnoval její nový náčelník plukovník prof. dr. Marijan Novaković, který představil úkoly této instituce. Profesor Urban tamní akademickou obec seznámil se strukturou a úkoly Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. 

Druhý den (13. 4.) dopoledne rektor Univerzity obrany navštívil místní pobočku NATO MLO (Military Liaison Office), kterou v současnosti vede italský brigádní generál Mauro DeVincentis. Cílem pracovního jednání bylo vzájemné představení základní struktury a hlavní činnosti obou institucí, tzn. NATO MLO a brněnské Univerzity obrany. Odpoledne patřilo návštěvě místní pobočky UNDP (United Nations Development Programme).

Část posledního dne návštěvy (14. 4.) strávil Rudolf Urban na Vojenské akademii „náslechem“ části týdenního semináře k logistice, vedeného plukovníkem gšt. Ing. Zbyškem Koreckim a Mgr. Natašou Pomazalovou – oba z Univerzity obrany v Brně. Seminář byl jednou z řady aktivit letošního roku, kterou pro srbské Ministerstvo obrany připravila Kontaktní ambasáda NATO ve spolupráci s Univerzitou obrany v Brně.

Závěrem návštěvy proběhl pracovní oběd rektora UO Brno s velvyslankyní ČR v Bělehradu Hanou Hubáčkovou. Oba si vyměnili informace o činnosti Kontaktní ambasády NATO v Srbsku, o úkolech Univerzity obrany a o budoucích projektech. Velvyslankyně ocenila kontinuální spolupráci Univerzity obrany v Brně se srbským systémem vojenského vzdělávání, která fakticky začala již v roce 2006 a nyní, během 1. a 2. mandátu Kontaktní ambasády NATO, nabývá na větší intenzitě.

Autor: Zdeňka Dubová, Jiří Juřík, foto: Jiří Juřík​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme